Istorijski let: Izraelski avion sleteo direktno u Abu Dabi

Svet 31. avg. 202015:46 > 15:54
Podeli:
Foto: REUTERS/Christopher Pike

Avion izraelske aviokompanije El Al sa Davidovom zvezdom na trupu sleteo je danas popodne u Abu Dabi, pošto je pre podne poleteo iz Izraela. Ovo je prvi komercijalni let iz Izraela za Ujedinjene Arapske Emirate, što predstavlja važan korak u normalizaciji odnosa nakon najave mirovnog sporazuma između dve zemlje.

Let aviokompanije El Al trajao je nešto više od tri sata, a u njemu je bila delegacija izraelskih i američkih zvaničnika, piše BBC.

Do sada su letovi, koji nisu bili direktni između dve zemlje, trajali sedam sati. Avionu, koji je poleteo s izraelskog međunarodnog aerodroma Ben-Gurion, bilo je dozvoljeno da pređe vazdušni prostor Saudijske Arabije, koji je do sada bio blokiran za izraelski vazdušni saobraćaj, a avion je nadleteo i prestonicu Rijad.

Letu je prethodilo nedavno uspostavljanje diplomatskih odnosa izmeu Izraela i Emirata, čemu su posredovale SAD.

Visoki savetnik i zet predsednika SAD Džared Kušner, predvodio je američku delegaciju i uoči ulaska u avion izrazio nadu da će biti još istorijskih putovanja na Bliski istok i van tog regiona.

Meir Ben Šabat, savetnik za nacionalnu bezbednost koji predvodi izraelsku delegaciju, rekao je da je cilj ovog putovanja da se postave temelji saradnje u oblasti turizma, medicine, tehnologije i trgovine.

Pročitajte još:

UAE su postali tek treća arapska zemlja na Bliskom istoku, posle Egipta i Jordana, koja je priznala Izrael, od njegovog osnivanja 1948. godine. Za razliku od te dve zemlje, UAE nikada nisu ratovali s Izraelom, pa se jevrejska država nada mnogo bližim odnosima.

U subotu su UAE ukinuli zakon o bojkotu Izraela koji je bio na snazi od 1972. godine, a ranije ovog meseca dve zemlje su prvi put otvorile direktne telefonske linije.

Sporazum o normalizaciji odnosa – uz posredovanje SAD – objavljen je u iznenadnoj najavi 13. avgusta.

 

 

Komentari

Vaš komentar