Istorijska presuda: U Nemačkoj osuđen zbog mučenja u Siriji

Svet 24. feb. 202110:35
Podeli:
Foto: Thomas Lohnes / AFP / Profimedia

Nemački sud osudio je u sredu bivšeg angenta sirijske tajne službe Ajada A. na četiri i po godine zatvora zbog optužbi za pomaganje i podržavanje zločina protiv čovečnosti, prenosi Dojče vele (DW).

PROČITAJTE JOŠ:

Ajad A. (44) optužen je da je sakupljao ljude nakon antivladinih demostracija u sirijskom gradu Duma 2011. godine i da ih je odvodio u pritvor gde su mučeni.

Presuda u nemačkom gradu Koblencu, prva je izvan Sirije koja se tiče državne torture od strane režima sirijskog predsednika Bašara al Asada. Borci za ljudska prava se nadaju da će ova odluka biti presedan za druge slučajeve.

Za šta je optužen Ajad A.?

Tužioci su tvrdili da je Ajad A. odveo najmanje 30 antivladinih demonstranata u tajni zatvor u blizini Damaska poznat kao Al Katib ili ogranak 251, gde su oni bili mučeni 2011. godine, prenosi Dojče vele.

On je u to vreme radio za sirijsku tajnu službu. Tužioci su tražili da dobije pet i po godina zatvorske kazne.

Odbrana se založila za oslobađajuću presudu, tvrdeći da je optuženi mogao da bude ubijen da nije sledio naređenja. Odbrana je takođe iznela da je Ajad A. na kraju nije izvršio naredbe pretpostavljenih da stralja demonstrante.

Zašto se suđenje odvija u Nemačkoj?

Ajad A. je pobegao iz Sirije 2012. godine Nakon boravka u Turskoj i Grčkoj, 2018. godine je stigao u Nemačku gde su ga prepoznale navodne žrtve, koje su u Nemačku stigle kao izbeglice.

On je uhapšen 2019. godine zajedno sa bivši sirijskim zvaničnikom Anvarom R. kojem se takođe sudi u Koblencu.

Iznoseći slučaj, nemački tužioci su se pozvali na princip univerzalne jurisdikcije u međunarodnom pravu, koja omogućava krivično gonjenje ratnih zločinaca koji su zločine počinili u drugim zemljama.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar