Istorijska odluka: Kina video igrice proglasila „elektronskim drogama“

Svet 05. avg. 202115:01
Podeli:
Foto:shutterstock By testing

Gejmersku zajednicu i celu planetu vest je obišla kao cunami: Kina video igrice od sada tretira kao „elektronsku drogu“. Proteklih meseci vlasti su najavile niz mera koje za cilj imaju bolju kontrolu nad tehnologijom i privatnim obrazovnim kompanijama.

Pročitajte još:

U članku koji je objavio nacionalni časopis „Economic Information Daily“ navodi se da su mnogi tinejdžeri postali zavisni od onlajn igrica i da to ima negativan uticaj na njihov socijalni i fizički razvoj.

Kao najproblematičniju navode kompaniju „Tencent“, koja je kreator jedne od najpopularnijih igrica „Pokemon“. Sada je u fokusu kritike druga igrica, takođe izuzetno popularna, „Honor of Kings“. Naime, istraživanja su pokazala da deca školskog uzrasta provode i po osam sati dnevno igrajući ovu igru. Iz tog razloga zahtevaju uvođenje određenih restrikcija ovoj industriji.

„Nijednoj industriji, nijednom sportu ne može da bude dozvoljeno da uništava nove generacije“, naglasio je autor teksta i uporedio ovu igricu sa „duhovnim opijumom“.

Nakon objavljivanja ovog članka vrednost deonica „Tencenta“ opala je za 10 odsto, odnosno za čak 60 milijardi dolara.

„Tencent“ se obavezao da će uvesti određene mere koja će deci ograničiti pristup igrici, dok će stariji korisnici moći da je igraju, ali samo u određenom vremenskom intervalu. Kompanija je dodala i da planira da promeni politiku kuće.

Zatim je časopis Economic Information Daili izbrisao članak sa svoje platforme, a vrednost deonica je počela da se normalizuje.

Međutim, ova kompanija doživela je još jedan udarac, te je „Tencentu“ naređeno da raskine ekskluzivne ugovore o licenciranju muzike sa izdavačkim kućama širom sveta, što je dovelo do ponovnog pada cena deonica.

Ovaj potez imao je za cilj da stane na put dominaciji tehnološkog giganta onlajn strimovanja muzike u Kini, jer se u tom trenutku „šapa“ ove kompanije nalazila na više od 80 odsto ekskluzivnih kineskih prava na strimovanje muzike. Oni su ovaj monopolni položaj stekli nakon akvizicije 2016. godine.

Ali, na kraju balade, „Tencent“ je samo jedna od brojnih kineskih kompanija koje posluju u Sjedninjenim Državama, Hongkongu i kontinentalnoj Kini čija će vrednost ove godine naglo pasti, jer Peking suzbija tehnološku i obrazovnu industriju u zemlji.

Prošle nedelje pala je i vrednost kineskih kompanija za onlajn učenje, nakon što im je oduzeta mogućnost da ostvaruju profit, jer su privatni časovi u Kini postali zabranjeni.

Kineske vlasti ovu odluku pravdale su time što je Kinezima sada dozvoljeno da imaju više dece, te je ova mera imala za cilj da ublaži finansijske pritiske pri njihovom podizanju.

Koja su pravila ozloglašene igrice?

Igrica je koncipirana na tome da lik kojim igrač upravlja ubija ostale učesnike i time skuplja zlato kojim zatim kupuje veću moć. Kada postane dovoljno jak udružuje se sa ostalima u timove i onda se oni međusobno bore. Pobeda se ostvaruje uništavanjem osnovne zgrade koja se nalazi u bazi neprijateljskog tima.

BONUS VIDEO: Šarganska osmica – remek delo u vrletima Mokre Gore

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar