Istok je pao, bitka se nastavlja: Ovi gradovi bi mogli budu ruske mete FOTO

Podeli:
Foto: Profimedia, EPA/EFE

Nakon više od 120 dana rata, Rusija uspostavila kontrolu nad još jednim velikim industrijskim gradom na istoku zemlje - Severodonjeckom. Takođe, u Lisičansku "pobratimskom" gradu Severodonjecka se vode intenzivne ulične borne, i pitanje je trenutka kada će pasti pod kontrolu Rusije. Time je Moskva postigla još jedan cilj - kontrolu nad čitavom pokrajinom Lugansk, pa je pitanje koje se postavlja šta će biti sledeća meta ruskih trupa?

Jedna od teorija je da će se ruske snage sada fokusirati na jug Ukrajine, koji su i ranije pokušale da zauzmu, ali im je luka Odesa ostala van dometa u prvim danima rata.

Pročitajte još:

Kasnije su vojnici usmereni na Marijupolj, koji je nedavno pao po kontrolu Rusije, čime je ostvaren jedan veliki cilj.

Iako je Putin sada rekao da bi ruske rakete mogle da stignu do meta koje su do sada bile izbegavane, po kretanju ruske vojske može se zaključiti da bi jedna od njih mogla da bude upravo Odesa, koja je bombardovana i ranije.

Zauzimanjem Marijupolja, Rusija može da oformi kopneni koridor do regiona Donbasa, koji čine samoproglašene Donjecka i Luganska Narodna Republika (DNR i LNR), koje su pod kontrolom ruskih separatista.

Ovim Rusija kontroliše i Azovsko more, kao i brodove koji isplovljavaju iz luka.

Luka Konstanta Foto: REUTERS/ INQUAM PHOTOS/Daniel Stoenciu

Sada bi vojska mogla da se pregrupiše na crnomorske luke, preko kojih se odvija i trgovina Ukrajine sa ostatkom sveta, a pre svega izvoz žitarica koje su sada zarobljene u lukama.

Putin je već nekoliko puta ponudio "pomoć" u rešavanju prehrambene krize koju je izazvala blokada luka u Ukrajini, iako je Rusija sama i dovela do nastanka krize.

Novi udarac za ukrajinsku ekonomiju, ali i svetski prehrambeni lanac, moglo bi da bude zauzimanje Odese - ključne luke na Crnom moru.

Oružje u Kijevu

Obzirom da je Putin istakao da će Rusija iskoristiti svoje, naprednije oružje, ukoliko zapad nastavi da naoružava Ukrajinu, jedna od potencijalnih meta mogao bi da bude Kijev - mesto gde stiže pomoć zapadnih zemalja, a koji je od jutros više puta granatiran.

Ukrajina Kijev Foto:EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Iako Rusiji glavni grad nije potreban u strateškom smislu, on bi mogao da bude meta upravo zbog oružja koje u Ukrajinu stiže preko Poljske.

Skladišta oružja i municije nalaze se u okolini Kijeva, ali i Lavova koji se nalazi u blizini granice sa Poljskom. Vojna baza Javoriv kod Lavova granatirana je prilikom posete američkog predsednika Džozefa Bajdena, a slična situacija mogla bi da se ponovi i sada, u slučaju da Putin odluči da presretne oružje sa zapada pre nego što stigne na frontove na istoku i jugu zemlje.

Harkov

Treća i finalna potencijalna meta je Harkov, grad koji su Rusi više puta bezuspešno pokušavali da osvoje. Drugi po veličini grad u Ukrajini nalazi se u blizini granice sa Rusijom, što znači da bi eventualnim padom Harkova Rusi mogli da oforme još jedan kopneni koridor do svoje teritorije.

Ipak, ovo zasad deluje kao najmanje izvesna opcija, obzirom da je ruska vojska nedavno doživela veliki poraz u Harkovu.

Harkov Ukrajina rat
Harkov Ukrajina rat Foto:EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Napadi na ovaj grad traju gotovo od početka rata 24. februara, a u maju su ruske snage bile blizu osvajanja Harkova.

Međutim, Ukrajinci su uspeli da potisnu neprijateljske vojnike i ponovo preuzmu potpunu kontrolu nad gradom. Iz tog razloga, malo je verovatno da će Putin ponovo izdati naređenje za zauzimanje grada kog će Ukrajina braniti po svaku cenu.

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite na našem blogu uživo.

BONUS VIDEO: Sklonište u Harkovu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar