Legalna mafija: Istočna Evropa u zagrljaju tajkuna iz službe

Svet 12. sep. 202010:00 > 10:24
Podeli:
Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

Decenijama posle raspada Sovjetskog saveza i Istočnog bloka, zemljama istočne Evrope i dalje vladaju bivši debeovci, sovjetski agenti i biznismeni sumnjivog porekla.

Decenije ekonomskih previranja i (polu)uspešnih tranzicija doprinele su tome da u bivšim komunističkim državama svu vlast (i novac) za sebe prigrabi sumnjiva tajkunska elita sačinjena od bivših KBG agenata, špijuna, kriminalaca.

Sprega vlasti i tajkuna toliko je snažna da visoki zvaničnici više i ne kriju svoje bliske veze sa tajkunima i ne haju previše za običan narod koji u najvećoj meri jedva sastavlja kraj sa krajem.

Pročitajte još:

Bugari se već mesecima bune i masovno protestuju na ulicama u pokušaju da se reše premijera Bojka Borisova, bivšeg pripadnika komunističkih tajnih službi koji nikako ne želi da se odrekne vlasti.

Mađare je dočekao hladan tuš kada je nekadašnji disident i borac za ljudska prava Viktor Orban pokazao pravo lice šoviniste i populiste.

Slovačke vlasti rešile su se nezgodnog novinara angažovanjem mafijaša dok su Moldavci prepušteni sami sebi nakon prevare veka.

Trideset godina traje strahovlada ovih „sila mraka“ a, ako je suditi po do sada neuspelim pokušajima promene, trajaće još neko vreme.

Mađarska

Mađarsku je nedavno protresao tajkunski skandal kada je ministar spoljnih poslova fotografisan na jahti tajkuna Lasla Sija.

Usledili su pozivi na ostavku što je Peter Sijarto glat odbio rekavši medijima da je u pitanju njegov privatni život i da nema nameru da se pravda zbog toga.

U međuvremenu, njegov šef , premijer Viktor Orban obrušio se na nezavisne medije u poslednjem u nizu sukoba sa Briselom oko poštovanja vladavine prava.

Foto: Twitter/Szabolcs Panyi/@panyiszabolcs

Poslanici Evropskog parlamenta zatražili su od Evropske komisije u maju  da pokrene postupak protiv Budimpešte zbog kršenja pravila EU i obustavi finansiranje te zemlje iz EU fondova u skladu sa procenom o vladavini prava u Mađarskoj.

„Zaustavite Orbana“, poruka je većine poslanika Evropskog parlamenta. Ocenjeno je da je Viktor Orban urušio demokratske vrednosti i krši vladavinu prava time što je sebi i stranci koju vodi omogućio neograničenu vlast bez roka trajanja i ograničio slobodu govora.

I na kraju je Orban pobedio.

Nakon višednevnog sastanka lidera EU Orban je bio jasan u svojim izjavama: „Uspešno smo se suprotstavili svim pokušajima da novac iz EU fondova bude povezan s temom vladavine prava“.

„Mađarska i Poljska su pokazale da je neprihvatljivo da nacije koje su nasledile vladavinu zakona kritikuju i drže predavanja nacijama borcima za slobodu, koje su prošle teška vremena, i to pod vladavinom komunističkih režima“, rekao je Orban.

Slovačka

Sloboda govora, odnosno ubistvo novinara skrenuli u pre nekoliko godina pažnju javnosti i na Slovačku.

Marijan Kočner, tajkun povezan sa slovačkom vladajućom strankom optužen je da je ubio novinara Jana Kucijaka i njegovu verenicu Martinu Kušnirovu.

Ubistvo novinara koji je pisao o korupciji u slovačkom društvu i kriminalnim organizacijama podiglo je zemlju na noge.

Epilog celog slučaja? Bivši vojnik Miroslav Marček je osuđen za ubistvo, dok je Kočner, inače  Kucijakovih tekstova, oslobođen optužbi za ubistvo.

Moldavija

Pročitajte još:

U Moldaviji, najsiromašnijoj zemlji Evrope i rekorderu po broju iseljenika, krajem godine pala je vlada nakon višegodišnje krize koja je počela 2014. gubitkom milijarde američkih dolara koji su  netragom nestali. U zatvoru je završio bivši premijer. A najveći moldavski tajkun zbrisao je u Rumuniju.

Na vlasti su se u proteklih 30 godina izmenili svi. Oni koji su Moldaviju planirali da pripoje Rumuniji, oni koji su je videli sa Rusijom, oni koji su je želeli u Evropi, pa čak i komunisti koji su čak dva puta uspeli da pobede na izborima. Uzalud. Niko nije uspeo da izvede zemlju na pravi kurs. Svi – ili velika većina njih – na vlasti su maznuli ponešto a narod ostavili da umire od gladi.

Bugarska

Već mesecima bugarske ulice pune su ljudi koji protestuju protiv oligarha koji su na vlasti i čiji prsti su umešani u sve državne institucije, od pravosuđa i medija do službi bezbednosti i tražili ostavku premijera Bojka Borisova i državnog tužioca Ivana Geševa.

Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

I jedan i drugi vode poreklo iz komunističkih tajnih službi koje su popunile vakuum nastao tokom tranzicije 1990ih i preuzeli kontrolu nad industrijom, prodajom oružja i narkotika.

I jedan i drugi su “izašli iz šinjela“ bivšeg agenta Ilije Pavlova i vlasnika konglomerata Multigrup koji je ubijen 2003. ali se njegov uticaj i dalje oseća u zemlji.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram