Istočna Evropa u korona paklu: Pet zemalja koje obaraju crne rekorde

Svet 27. jan. 202215:49 > 23:43
Podeli:
Rumunija koronavirus
Koronavirus u Rumuniji Foto:EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Dok pojedine zemlje poput Danske, Holandije i Velike Britanije postepeno ukidaju epidemiološke mere i uslovno rečeno odustaju od borbe sa omikron sojem koronavirusa, Istočna Evropa ređa crne rekorde.

Poljska, Češka, Mađarska, Bugarska i Rumunija su nedavno dostigle najvišu stopu zaraze koronavirusom, do koje je dovela visoko prenosiva varijana omikron. Kako se ispostavilo, stroge mere nisu bile dovoljne da spreče ekspresno širenje omikrona.

Ovaj region ima jednu od najnižih stopa vakcinacije u Evropi, naročito kada je reč o Rumuniji i Bugarskoj. Evropski region u celini više ne čini polovinu ili više od polovine globalnih smrtnih slučajeva i infekcija korona virusa prema Rojtersovim podacima o kovidu, ali brojke su i dalje visoke, uz zabrinutost za zemlje sa nižim stopama vakcinacije.

test na koronu
Foto: EPA-EFE/Piotr Nowak

Poljska

U Poljskoj je ove nedelje registrovano 53.420 novih slučajeva koronavirusa. Brojke konstantno rastu, zbog čega je portparol ministarstva zdravlja poručio da je očekivano da u narednom periodu ova brojka dostigne 60.000 na dnevnom nivou.

Zamenik ministra zdravlja Valdemar Kraska rekao je da visoko prenosivi omikron soj koronavirusa trenutno čini oko 40 odsto slučajeva.

U pokušaju da se izbori sa ovim talasom pandemije, Poljska je povećala broj testiranih građana.

Od početka pandemije u zemlji je ukupno registrovano 104.373 smrtna slučaja od posledice koronavirusa.

Foto:EPA-EFE/ZSOLT CZEGLEDI HUNGARY OUT

Mađarska

Iako ima manji broj stanovnika, samim tim i proporcionalno manji broj zaraženih, Mađarska proteklih dana obara sopstvene rekorde kada je reč o koronavirusu.

Sa 20.174 novozaraženih u jednom danu i 69 preminulih osoba, zemlja je suočena sa jakim udarom omikron mutacije.

Broj aktivnih slučajeva infekcija povećan je na 205.376, a na bolničkom lečenju je 3.145 kovid pacijenata, od kojih je 164 na respiratorima.

Od početka pandemije u Mađarskoj je ukupno zabeleženo 1.471.276 slučajeva zaraženih koronavirusom, a od posledica ovog virusa preminulo je 41.087 osoba.

Foto:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Češka

Već treći dan zaredom, Češki mediji izveštavaju o rekordnom dnevnom broju zaraženih kovidom, s obzirom na to da je broj novoobolelih prvi put premašio cifru od 50.000.

Češka je u protekla 24 sata registrovala 54.685 novih slučajeva koronavirusa, prema podacima ministarstva zdravlja.

To je skoro duplo više od prethodnog rekorda koji je registrovan prošle nedelje u ovoj zemlji od 10,7 miliona stanovnika.

Prethodni rekord u broju zaraženih bilo je 40.000, ali je već sledećeg da zabeleženo je preko 50.000.

Bugarska koronavirus
Koronavirus u Bugarskoj Foto:Tanjug/AP Photo Valentina Petrova/EPA-EFE/VASSIL DONEV/Georgi Paleykov/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Bugarska

Još jedna zemlja koja ređa rekorde, ali ne one pozitivne je susedna Bugarska. Kako su saopštili tamošnji zvaničnici, većina slučajeva izazvana je omikron sojem.

Obzirom na izuzetno nisku stopu vakcinacije, Bugarska je u jednom danu registrovala 73 smrtna slučaja. U zemlji od sedam miliona stanovnika, manje od 30 odsto primilo je dve doze vakcine protiv koronavirusa.

Stopa hospitalizacije takođe raste, pa se trenutno u bolnicama nalazi oko 5.300 ljudi, od kojih je 692 na intenzivnoj nezi.

"Nedavni skok u broju dece sa pozitivnim testom na koronavirus podstakao je bugarske vlasti da razmotre produženje jednodnevne pauze na devet dana, počev od 29. januara", izjavio je bugarski ministar prosvete.

Više od 38 odsto učenika prešlo je na onlajn nastavu, dok će restorani, kafići i barovi u prestonici Sofiji morati da rade sa 50 odsto kapaciteta i do 22 casa od sutra.

POGLEDAJTE JOŠ:

Rumunija

Prethodnih mesec dana u Rumuniji je zabeležen nagli rast broja novih infekcija, sa oko 1.000 sredinom decembra do današnjih 34.225.

Počeo je da raste i broj smrtnih ishoda od posledica zaraze, a u prethodna 24 časa vlasti su prijavile 94 smrtna slučaja, najviše u poslednjih mesec dana.

Nevakcinisani čine tri četvrtine smrtnih ishoda, kao i više od 80 odsto od 692 kovid pacijenta na odeljenjima intenzivne nege u rumunskim bolnicama.

Rumunija, koja je prijavila oko 60.000 smrtnih ishoda od kovida od početka pandemije, ima drugu najnižu stopu vakcinacije u EU, sa svega 41 odsto potpuno imunizovanih, dok je prosek Unije 70 odsto.

Zdravstveni zvaničnici su predvideli nagli rast broja infekcija usled brzog širenja omikron soja.

Uprkos velikom broju infekcija koronavirusom, u Rumuniji je znatno manje hospitalizovanih i smrtnih ishoda u poređenju sa prethodnim talasom, koji je prošle jeseni doveo do prenapregnutosti zdravstvenog sistema.

SZO: Varijanta najopasnija za nevakcinisane

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da omikron uzrokuje manje teški oblik bolesti od ranijih varijanti koronavirusa, ali da je virus ostao virus, posebno za nevakcinisane.

BONUS VIDEO Omikron - novi soj pred vratima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar