„Ispunili smo cilj, Avganistan ne služi za napad na SAD“

Svet 15. apr. 202100:14
Podeli:
Avganistan Afghanistan
Avganistan Foto:Tanjug/AP Photo/David Goldman

Amerika je "ispunila cilj" da Avganistan više ne služi za napad na Ameriku, rekao je danas predsednik Džozef Bajden, najavljujući povlačenje američkih vojnika iz Avganistana do 11. septembra.

„Mislim da naše prisustvo u Avganistanu treba da bude koncentrisano na razlog zašto smo tamo otišli na prvom mestu, a to je da osiguramo da Avganistan više ne služi kao baza za novi napad na našu zemlju. To smo uradili. Ispunili smo taj cilj“, rekao je Bajden.

Bela kuća je ranije objavila odlomke njegovog govora, u kome navodi odluku o povlačenju američkih vojnika iz Avganistana, kojih sada tamo ima 2.500.

Avganistan Afghanistan
Avganistan Foto:Tanjug/AP Photo/Brennan Linsley

Bajden je danas rekao da napadi 11. septembra 2001. godine „ne mogu da objasne“ zašto bi američka vojska i dalje, 20 godina nakon toga, bila prisutna u Avganistanu. Pozvao je talibane da se drže svojih preuzetih obaveza o antiterorizmu.

Avganistan Afghanistan
Avganistan Foto:Tanjug/AP Photo/Julie Jacobson

„Držaćemo talibane odgovornim za njihovu obavezu da neće dozvoliti ni jednom teroristi da preti SAD ili njihovim saveznicima sa avganistanskog tla“, rekao je američki predsednik i pozvao Pakistan da učini više da pomogne Avganistanu.

On je rekao da je vreme da se završi „najduži američki rat“, ali dodao da neće biti užurbanog izlaska.

Avganistan Afghanistan
Avganistan Foto:Tanjug/AP Photo/David Guttenfelder

Povlačenje trupa će početi 1. maja, neće se završiti tog datuma, što je bio rok za puno povlačenje američkih vojnika prema mirovnom sporazumu koji je postigla administracija prethodnog predsednika Donalda Trampa sa talibanima prošle godine.

„Ne možemo nastaviti ovaj ciklus produžetka ili produženja našeg vojnog prisustva u Avganistanu, nadajući se da ćemo stvoriti idealne uslove za povlačenje i očekujući drugačiji rezultat“, rekao je Bajden.

Avganistan Afghanistan
Avganistan Foto:Tanjug/AP Photo/Anja Niedringhaus

On je istakao da je on četvrti američki predsednik za vreme čijeg mandata je američka vojska još uvek u Avganistanu, dvojica republikanca i dvojica demokrata, i da neće „prebaciti tu odgovornost i na petog“ predsednika.

Agencija AP navodi da je ova odluka moguće njegova najznačajnija spoljnopolitička odluka na početku njegovog predsedništva.

Avganistan Afghanistan
Avganistan Foto:Tanjug/AP Photo/Rodrigo Abd

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar