Ispovesti uplašenih prodavaca: „Broje novac vlažnim prstom“

Podeli:
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

"Kupci guraju kolica, dodiruju namirnice, čak i navlaže prste pa prebiraju po novčanicama, bilo koji može biti zaražen koronavirusom i prenositi ga", revoltirano pričaju prodavci u Italiji, koji iz dana u dan rade strahujući za svoje zdravlje.

Takve misli opsedaju mnoge prodavce i prodavačice u prodavnicama sa mešovitom robom i supermarketima u Italiji, najteže pogođenoj zemlji u Evropi. Mnogi među njima osećaju se iscrpljeno, nezaštićeno i izloženo virusu, prenosi Jutarnji list.

„Bojimo se da ćemo ’nešto’ odneti kući „, poverila je AFP-u Piera (31), blagajnica koja desetak godina radi skraćeno radno vreme u supermarketu u Novari.

Ne zna se koliko je tačno prodavaca umrlo

U tom gradu zapadno od Milana prošle nedelje je od koronavirusa umro 33-godišnji čuvar iz supermarketa. U Breši u Lombardiji, glavnom žarištu u zemlji, umrla je i jedna 48-godišnja blagajnica, što dovodi u pitanje delotvornost mera preduzetih u cilju zaštite radnika.

Sindikati veruju da je još radnika u prodavnicama umrlo od virusa, a da se za to i ne zna. Provodeći sate za blagajnama, popunjavajući police okruženi kupcima, prodavci su na „prvoj liniji“.

Foto: Nova.rs

Piera je, naravno, dobila gel za dezinfekciju, rukavice i masku, koju doduše mora sama da pere da bi je mogla iznova koristiti. Prošle nedelje uprava je postavila i ploče od pleksiglasa ispred svake blagajne.

Trgovci se često žale da kupci i dalje dolaze u kupovinu svaki dan, povećavajući rizik od prenošenja virusa.

„Kupuju stvari koje ja u krizi ne bih kupovala”, čudi se Kjara, blagajnica u središtu Rima. „Suši, Nutelu, pivo…“

U radnju dolaze kao na izlet

Najviše je šokira neodgovorno ponašanje nekih ljudi prema zarazi, s obzirom na to da je u Italiji zaraženo već više od 115.000 ljudi, a umrlo je više od 13.000.

Neki dolaze zajedno sa porodicom, drugi se previše približavaju prodavačicama, a da i ne govorimo o onima koji prebrojavaju novac navlaženim prstom.

U Španiji, drugoj zemlji najteže pogođenoj pandemijom nakon Italije, blagajnice su vrlo svesne rizika od zaraze.

„A kupci, kako koji…“, rekla je Ana Belen, koja već 26 godina radi kao blagajnica u Alkorkonu, 13 kilometara od Madrida.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Ne mogu se upoređivati blagajnice i zdravstveni radnici, ali recimo da nismo zaista u potpunosti svesni da ih treba zaštititi i jedne i druge. Neki kupci još uvek svaki dan dolaze u supermarket na izlet…“, rekla je Belen, sindikalna poverenica za prevenciju u madridskoj regiji, najteže pogođenoj u zemlji.

Belen (46) uvodi nove protivzarazne mere u tom supermarketu u Alkorkonu.

„Sada 90 odsto blagajnica nosi rukavice, maske. Na podu su iscrtane linije za držanje razmaka, distance, postavljene su pregrade, tu je gel za dezinfekciju… Preporučuje se plaćanje karticama”.

Foto: Nova.rs

Želimo poštovanje

Italijanski sindikati zatražili su od vlade da skrati radno vreme kako bi se smanjila izloženost trgovaca, ali je premijer Đuzepe Konte 21. marta obećao da će prodavnice ostati otvorene.

Dve najpogođenije regije, Lombardija i Pijemont, preporučile su da se na ulazu u prodavnice meri temperatura kupaca, ali samo ih je nekoliko to poslušalo.

Glavno italijansko udruženje velikih kompanija za maloprodaju, „Federdistribucione“, nije propisalo posebna pravila u vezi koronavirusa za svoje članove. Svaki trgovački lanac ima prema tome vlastita pravila: panoe koji pozivaju na poštivanje distance, nošenje rukavica i maski, ograničenje broja kupaca.

Kao i mnogi, Kjara živi u stalnom strahu od dodirivanja nečega ili nekoga zaraženog.

„Počnete razmišljati: ‘Oh, Bože, dodirnula sam lice’, postajete malo paranoični“, rekla je.

Piera kaže da mora biti hrabra kako bi svaki dan išla na posao.

„Neki govore da smo heroji, ne mislim tako, samo radimo svoj posao. Ne želim da budem heroina, želim samo da me poštuju“.