Ispovesti dece iz Indije kojima je korona odnela roditelje

Svet 13. jun. 202114:37
Podeli:
Foto: EPA-EFE/DIVYAKANT SOLANKI

Nitiš Kumar nikada neće zaboraviti dan kada je sa svojim sestrama sahranio majku u zadnjem dvorištu, prenosi Gardijan. Prijanka Devi (32) preminula je od koronavirusa 7. maja. Komšije i rođaci su odbili da pomognu oko njenog sahranivanja, a sav porodični novac otišao je na pokrivanje bolničkih troškova.

PROČITAJTE JOŠ:

Pandemija koronavirusa pogodila je njegovu porodicu koja živi u malom selu Madhulata u indijskoj državi Bihar. Njegov otac lekar Birendra Mehta (40), prvi je dobio simptome koronavirusa u poslednjoj nedelji aprila. Brzo nakon toga razbolela se i majka, Prijanka Devi.

Oboje su prebačeni u bolnicu koju su jedva sebi mogli da priušte, a onda je Mehta preminuo 3. maja. Koristeći malu količinu novca koju je porodica imala, njegovo telo je kreminirano, prenosi Gardijan.

Bez novca da nastavi da plaća lečenje, Devi je otpuštena iz privatne bolnice i poslata je kući. 7. maja je preminula od koronavirusa. Zbog stigme oko koronavirusa koja postoji u lokalnoj zajednici, nijedan komšija ili rođak nije hteo da pomogne deci koja su za kratko vreme ostala bez oba roditelja. Umesto toga, Kumar, Soni Kumari (16) i Čandani Kumari (12), morali su sami da sahrane svoju majku.

Razorni drugi talas koronavirusa pogodio je Indiju u aprilu. To je jedna od najgorih padnemija koju je ova nacija doživela. Jedva da postoji neka porodica u Indiji koja nije bila pogođena koronavirusom, a kovid je odrasle ljude pogođao više od dece. Hiljade dece postali su siročići u periodu od samo nekoliko nedelja.

Prema izveštaju nacionalne komisije za zaštitu dečjih prava, najmanje 1.742 mališana je ostalo bez oba roditalja, a 7.464 dece je izgubilo jednog roditalja. Ali s obzirom na to da postoji sumnja u zvanične podatke oko broja zaraženih i preminulih, veruje se da je broj siročadi, verovatno veći nego što se zvanično pokazuje.

Kumara i njegove sestre su i dalje tugovali za ocem, a dan kada su sahranili majku je najmračniji u njihovom životu.

Nosio je telo svoje majke u dvorište, iskopao je grob, a onda je starija sestra noseći zaštitnu opremu sahranila majku najbolje što je mogla.

Kumar je sa 14 godina postao hranitelj porodice i bojao se da će morati da napusti školu da bi zaradio novac da prehrani sestre.

„Želeo sam da postanem lekar. Ali moj prvi prioritet sada je da obezbedim hranu za svoje sestre, a ne da nastavim sa školoom. Trenutno proživljavamo od strane pomoći koju su donirali socijalni radnici, ali oni neće bii dostupni sve vreme. Moraću da radim. Njihovom smrću, moj san je sahranjen“, rekao je on.

Njegova sestra Soni je govorila o svojim strahovima koji su vezani za budućnost bez roditelja.

„Nemamo izvore prihoda. Moraćemo da učinimo nešto da bismo ostali živi“, rekla je ona.

U drugom slučaju koji je užasnuo zemlju, pronađeni su šestogodišnji blizanci Tripti i Pari kako spavaju pored majke koja je preminula od korone, a oni nisu bili svesni da je ona mrtva.

Zvaničnici i nevladine organizacije su govorili o svojoj zabrinutosti da se ova deca sada suočavaju sa dvostrukom pretnjom – zanemeravinjem i ranjihovosti na eksploataciju i trgovini ljudima.

„U ovoj pandemijskoj situaciji, deca bez roditelja su najosetiljivanja na trgovce ljudima. Naročita deca iz siromašnih zajednica imaju velike šanse da upadnu u zamku trgovaca ljudima“, rekao je Sureš Kumar, član organizacije Hjuman liberti netvork.

Njihovi dobrovoljci prate kretanje dece na autobuskim i železničkim stanicama, kako bi ih spasili ako padnu u kandže trgovaca ljudima.

Deca koja su ostala bez roditelja zbog koronavirusa, smeštaju se u državne domove. Mnoga deca se bore da prežive. Shatrugha Kumara (12) iz sela Dumaria u Biharu je odgajila je njegova samohrana majka nakon što mu je otac preminuo. Ona je umrla prošlog meseca nakon što je pokazala simptome koronavirusa. Kumar je jedini ostao da brine o svom osmogodišnjem bratu.

„Radim na gradilištu da bih zaradio za život, ali prihod je vrlo oskudan“, rekao je Shatrughn. Pre nekoliko godina već je bio spasen od eksploatacije dece u fabrici narukvica u Pakistau – mestima poznatim po brutalnim u slovima rada. Ali pošto je sada ostao bez majke, Shatrughn je rekao da mu je jedina opcija za preživaljavanje povratak u frabriku.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar