Isplivao šokantan snimak: Afroamerikanac brutalno ugušen

Svet 03. sep. 202012:32 > 12:44
Podeli:

Dva meseca pre nego što je policija ubila Džordža Flojda čija je smrt pokrenula talas protesta i nereda u čitavom svetu, još jedan Afroamerikanac ugušen je tokom privođenja, a dokazi o njegovoj smrti tek su se sada pojavili.

Tekst sadrži uznemirujući sadržaj

Nenaoružani Afroamerikanaca Danijel Prud (41) u Njujorku je, u martu mesecu, izgubio život na način na koji strada toliko Afroamerikanca, piše BBC.

Porodica Danijela Pruda objavila je šokantan snimak koji je nastao još krajem marta, na kom se vidi policijska brutalnost koja je dovela do njegove smrti u zapadnom Njujorku. Policijske patrole izašle su na lice mesta po prijavi građana da goli mladić trči i pravi nered u komšiluku i to po snežnoj vejavici.

Pošto su mu stavljene lisice Danijel je pljuvao policajce, a s obzirom na sam početak epidemije koronavirusa, jedan od policajaca mu je stavio i plastičnu kesu na glavu, tzv. „spit hood“, a zatim su mu pribili i lice uz asfalt na nekoliko minuta. Hitna pomoć je mladića u nesvesti odvezla u bolnicu gde je posle 7 dana u komi preminuo.

Pročitaj i:

Iako se isprva mislilo da je smrt nastupila usled predoziranja PCP-om, izveštaj sa autopsije je nedvosmisleno utvrdio da je mladić preminuo od posledica gušenja.

Porodica je tek posle nekoliko meseci borbe uspela, da uz pomoć Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja, dođe do snimaka kamera sa tela policajaca umešanih u incident.

Njegov brat izjavio je da Danijel jeste imao problema sa drogom, ali i da je bio psihijatrijski pacijent.

Njegova smrt dogodila se dva meseca pre ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda koji je ugušen tokom policijskog privođenja. Flojd je preminuo u maju kada je beli policajac držao koleno na njegovom vratu skoro osam minuta. Protesti su krenuli iz Minesote gde je Flojd ubijen, a onda se proširili na čitav svet.

Tenzije su se Americi ponovo podigle posle nedavnog ranjavanja Afroamerikanca Džejkoba Blejka koji je upucan u leđa sedam puta tokom privođenja u Kenoši, u Viskonsinu. Ustreljen je dok je ulazio u automobil u kojem su se nalazila njegova deca, a iako nije preminuo, nalazi se u teškom stanju i paralisan je.

Komentari

Vaš komentar