Ispitivanje pokazalo: Remdisivir pomaže obolelima od korone

Svet 30. apr. 202008:27 > 16:21
Podeli:
Foto: Gilead Sciences via AP

Pacijenti kod kojih je uznapredovala infekcija Kovid-19, a koji su primili eksperimentalni lek remdisivir, oporavili su se brže nego pacijenti koji su bili u sličnom stanju, a dobili placebo, pokazuju preliminarni podaci ispitivanja, koje je objavio američki Nacionalni institut za alergije i infektivne bolesti.

„Podaci pokazuju da remdisivir ostvaruje očigledan, značajan i pozitivan efekat po pitanju skraćenja perioda za oporavak“, rekao je direktor tog instituta Entoni Fauči.

On je dodao da je oko 1.090 osoba učestvovalo u ispitivanju leka, koje je sprovedeno na međunarodnom nivou.

Kako navodi CNN, preliminarni podaci su pokazali da je remdesivir skratio vreme oporavka kod zaraženih korona virusom sa 15 na 11 dana.

„Iako poboljšanje od 31 odsto ne deluje kao nokaut od 100 odsto, to je veoma važan dokaz koncepta jer je dokazano da lek može da blokira ovaj virus“, rekao je Fauči.

On je ocenio da ovi rezultati „otvaraju vrata činjenici da sada imamo sposobnost da lečimo korona virus“.

Fauči je dodao da američka Uprava za hranu i lekove sarađuje sa kompanijom „Gilead Sciences“, proizvođačem remdisivir, kako bi taj lek bio dostupan onima kojima je potreban.

Uprava za hranu i lekove nije još odobrila nikakve medikamenta za lečenje korona virusa, ali pokušava da poveća dostupnost remdisivira.

Iz Svetske zdravstvene organizacije poručuju da je još rano da komentarišu rezultate ispitivanja leka remdisivira.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar