Island: Vladajuća koalicija ojačala većinu u parlamentu

Svet 26. sep. 202115:22
Podeli:
Katrin Jakobsdotir
Premijerka Islanda Katrin Jakobsdotir; Foto: EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

Vladajuća kolaicija levice i desnice na Islandu ojačala je većinu u parlamentu u kojem će prvi put biti više žena nego muškaraca, pokazuju konačni rezultati izbora održanih u subotu.

Pročitajte još:

Prema istraživanjima javnog mnjenja, očekivalo se da će koalicija za malo izgubiti većinu, ali je zahvaljujući porastu podrške stranci desnog centra Progresivnoj partiji, koja je osvojila pet manadata više nego na izborima 2017. godine, dobila 37 mesta u parlamentu koji broj 63 poslanika.

Progresivna partija je ostala najveća parlamentarna stranka sa 16 poslanika, koliko je imala i nakon prošlih izbora.

Levo-zeleni pokret premijerke Katrin Jakobsdotir osvojio je osam mandata, tri manje nego 2017.

U skupštrinu su ušle 33 žene, što je devet više nego na prošlim izborima.

Island je, prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma iz marta, 12. godinu među zemljama sa najvišim stepenom rodne ravnopravnosti.

Predsednik Gudni Johaneson treba zvanično da dodeli mandat stranci koja ima većinu da formira vladu.

Aktuelna vlada, koju čine Levo-zeleni pokret, konzervativna stranka Nezavisnost i Progresivna partije, najavila je pre izbora da će pregovarati o nastavku saradnje ako zadrži većinu.

Island, zemlju sa oko 370.000 stanovnika koja nije članica EU poslednje četiri godine vodi premijerka Katrin Jakobsdotir koja uživa popularnost među Islanđanima, ali njen pokret Levo-Zeleni izgubio je deo podrške nakon prošlih parlamentarnih izbora 2017. godine kada je formirana neuobičajena koalicija s konzervativnom strankom Nezavisnost i liberalnom Strankom napretka.

Nakon godina političkih skandala i nepoverenja u političare posle finanisijske krize 2008. godine, Island je od 2017. godine stabilna država pod vladajućom koalicijom levice i desnice.

BONUS VIDEO: Izbori u Nemačkoj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar