Island: Vladajuća koalicija na putu da zadrži većinu

Svet 26. sep. 202111:14
Podeli:
Katrin Jakobsdotir Island
Katrin Jakobsdotir

Koalicija levice i desnice na Islandu na dobrom je putu da zadrži većinu nakon jučerašnjih parlamentarnih izbora, ali levo orijentisani ekološki pokret premijerke Katrin Jakobsdotir gubi podršku u odnosu na svoja dva saveznika iz desnog političkog spektra.

Na osnovu oko trećine glasova prebrojanih do jutros, savez je osvojio 38 od 63 mesta u parlamentu, iako nije sigurno da će tri stranke nastaviti da vladaju zajedno.

Veliki pobednik, prenosi Hina, moze biti umereno desničarska Stranka napretka koja je na putu da od pokreta Levo-Zeleni, premijerke Jakobsdotir, preuzme poziciju drugorangirane islandske stranke, iza najbolje kotirane konzervativne Stranke Nezavisno bivšeg premijera Bjarnija Benediktsona.

POGLEDAJTE JOŠ:

Prema projekcijama, stranka Nezavisno mogla bi da osvoji 24,3 posto glasova, pokret Levo-Zeleni 14,7 posto glasova i devet mesta u parlamentu, dva manje nego pre četiri godine.

Ovu evropsku zemlju, sa oko 370.000 stanovnika, koja nije članica EU, poslednje četiri godine vodi premijerka Katrin Jakobsdotir koja uživa popularnost među Islanđanima, ali njen pokret Levo-Zeleni izgubio je deo podrške nakon prošlih parlamentarnih izbora 2017. godine kada je formirana neuobičajena koalicija s konzervativnom strankom Nezavisnost i liberalnom Strankom napretka.

Nakon godina političkih skandala i nepoverenja u političare posle finanisijske krize 2008. godine, Island je od 2017. godine stabilna država pod vladajućom koalicijom levice i desnice, preneo je ranije Rojters.

Trenutna koalicija na čelu sa pokretom Levo-Zelenih premijerke Katrin Jakobsdotir osvojila je mandat obećanjem da će osigurati stabilnost i nakon 2017. godine.

BONUS VIDEO Najopasniji aerodromi

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar