Island prva evropska zemlja koja ukida kovid ograničenja

Svet 25. jun. 202117:27
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ALEXANDROS VLACHOS

Nakon 15 uzastopnih meseci jačih ili slabijih mera, Island je najavio ukidanje svih nacionalnih mera povezanih s epidemijom kovida-19, nakon napredovanja vakcinacije u zemlji.

POGLEDAJTE JOŠ:

Od subote, 26. juna više neće biti na snazi mere održavanja razmaka, nošenja maski, ograničen broj učesnika skupova, kao ni ograničenja rada kafića i restorana, objavila je premijerka Katrin Jakobsdotir na konferenciji za novinare.

Ta odluka, prva u Evropi, doneta usklađena s kalendarom u četiri etape ukidanja ograničenja na islandskoj teritoriji.

Plan objavljen krajem aprila predviđao je ukidanje svih nacionalnih mera u drugom delu juna, „kada će oko 75 posto“ stanovnika starijih od 16 godina primiti najmanje jednu dozu vakcine.

Na Islandu je do 24. juna, 87,6 posto starijih od 16 godina, ili oko 295.000 od ukupno 365.000 stanovnika, primilo najmanje jednu dozu vakcine.

Ali ograničenja ipak ostaju na snazi na granicama uz obavezan negativan PCR test ili dva PCR testa nakon petodnevne izolacije za nevakcinisane putnike.

Putnici s potvrdom o vakcinaciji ili o preležanom kovidu koji su se do sada morali testirati pri dolasku, to više neće morati nakon 1. jula.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar