„Ženama je mesto u kući“: Islamisti ubili četiri novinarke

Svet 23. mar. 202116:35 > 16:58
Podeli:
Foto: NOORULLAH SHIRZADA / AFP / Profimedia

Ubistvo Malale Maivand, voditeljke vesti jedne televizijske stanice u Džalalabadu u Avganistanu, poslednje je u nizu napada Islamske države na novinarke u toj zemlji. Još tri radnice iste televizijske stanice ubijene su početkom marta zbog ekstremističkog stava islamista koji se protive da žene rade bilo gde osim - kod kuće.

PROČITAJTE JOŠ:

Šahnaz, Mursal i Sadia radile su na sinhronizaciji televizijskih serija za gledaoce u istočnom Avganistanu.

Od 10 žena koje su radile na toj TV stanici, četiri su sada mrtve. Ostale su poslali kućama, jer je previše opasno da dolaze na posao, prenosi BBC.

Njihove kolege oplakuju stradale na radnim mestima.

„To je rat između ekstremista, terorista i ljudi koji žele ponovo da izgrade Avganistan. Ekstremisti ne žele ovako nešto. Oni smatraju da je ženama mesto samo u kući“, kazao je Zalmaj Latifi, direktor TV i radio stanice Enikas.

Već mesecima ovakva smaknuća pogađaju Avganistan, a mete su novinari, sudije, kao i aktivisti. Mnogi od njih bili su žene.

„Siromašni smo, no njen joj je otac platio školovanje. Nadala se da će jednog dana moći da kupi kuću jer sada živimo u iznajmljenoj. Sanjala je da će učiniti nešto od svog života i da će služiti svojoj zemlji. No, nije učinila ništa od toga, njeni snovi sahranjeni su sa njom“, kazala je majka ubijene Sadie.

Za mnoge napade optužuju talibane, no odgovornost za ove u Džalalabadu preuzela je Islamska država, prenosi Jutarnji.hr.

Foto: EPA-EFE/GHULAMULLAH HABIBI

Haja i Nadia vodile su muzičku emisiju, no nakon napada više nisu ispred kamere. Mnoge novinarke dale su otkaz, no Haja Habibi je odlučila da će se vratiti čim bude prilike.

„Zastrašujuće je. Pretnja je 100 odsto stvarna. Kad god odem od kuće imam osećaj da se više neću vratiti. No, neću prestati da radim. Nastaviću da služim državi kroz svoj posao“, zaključila je.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar