Iranski zvaničnik optužio Bajdena da preti Iranu

Svet 28. avg. 202111:28
Podeli:
Džo Bajden, Avganistan, napad
Džo Bajden Foto: EPA-EFE/Stefani Reynolds

Jedan visoki iranski zvaničnik iz bezbednosnih struktura optužio je danas američkog predsednika Džozefa Bajdena da je nezakonito pretio Iranu kada je najavio da bi mogao da razmotriti "druge opcije" ako nuklearna diplomatija sa Teheranom ne uspe.

PROČITAJTE JOŠ:

„Naglasak na primeni “drugih opcija“ (protiv Irana) predstavlja nezakonito ugrožavanje druge zemlje i Iranu daje za pravo da uzvrati “raspoloživim opcijama““, napisao je na Tviteru Ali Šamhani, sekretar Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost Irana, prenosi Rojters.

Bajden je tokom jučerašnjeg susreta sa premijerom Izraela Naftalijem Benetom rekao da diplomatiju „stavlja na prvo mesto“ kako bi pokušao da zaustavi iranski nuklearni program, ali da će, ako pregovori ne budu uspešni, biti spreman da se okrene drugim opcijama, ne precizirajući kojim.

Agencija UN za nadzor atomske energije (IAEA) je u izveštaju za avgust navela da je Iran ubrzao postupak obogaćivanja uranijuma skoro do nivoa potrebnog za nuklearno naoružanje, što je potez koji podiže tenzije sa Zapadom jer obe strane nastoje da obnove pregovore o oživljavanju nuklearnog sporazuma sa Teheranom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar