Iranci izlaze na birališta, glasaju za novog predsednika

Svet 18. jun. 202108:40 > 09:00
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

U Iranu se danas održavaju predsednički izbori, a nakon što je i sam glasao, vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei pozvao je sve Irance da izađu na birališta jer je to u najboljem interesu zemlje. Na 66 800 biračkih mesta u Iranu kao i u 133 zemlje širom sveta, više od 59 miliona Iranaca imaće priliku danas da izabere novog predsednika, između četiri kandidata koja su ostala u trci nakon što je sredu nekoliko njih odlučilo da se povuče.

PROČITAJTE JOŠ:

Ebrahim Raizi, koji se nalazi na čelu pravosuđa, slovi za prvog favorita kao saveznik vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija, prenosi Rojters.

Prošlog meseca je izborna komisija odobrila sedam kandidata za trku i diskvalifikovala nekoliko istaknutih, a iznenađenje je da je kandidatura bivšeg predsednika Mahmuda Ahmadinedžada odbijena, ali i bivšeg predsednika parlamenta Alija Laridžanija.

Bivši guverner iranske provincije Isfahan Mohsen Mehralizad dostavio je u sredu pisano povlačenje ,a poslanik Alireza Zakani, koji je diskvalifikovan 2013. i 2017. godine iz predsedničke trke, takođe je odustao od kandidature.

Hasan Rohani, dosadašnji predsednik Irana, nema pravo da da se kandiduje za novi mandat pošto je dva puta zaredom bio na toj funkciji.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar