Iran započeo vojne vežbe u blizini granice sa Azerbejdžanom

Svet 01. okt. 202111:42 > 12:46
Podeli:
Izrael vezba vojska
Vojska tokom vežbe Foto:EPA-EFE/ATEF SAFADI

Iranska vojska započela je danas vojne vežbe u blizini granice sa Azerbejdžanom, prenela je lokalna televizija.

U izveštaju se navodi da će u vežbama učestvovati artiljerija, bespilotne letelice i helikopteri.

Iran je u četvrtak izrazio zabrinutost ambasadoru Azerbejdžana u Teheranu, Aliju Alizahedu, u vezi sa vojnom saradnjom Azerbejdžana sa Izraelom.

„Ne tolerišemo prisustvo i aktivnost protiv naše nacionalne bezbednosti, Izraela, pored naših granica i preduzećemo sve potrebne radnje u tom pogledu“, rekao je ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahian.

POGLEDAJTE JOŠ:

On je odnose između Irana i Azerbejdžana opisao kao „važne“ ali je insistirao na tome da Iran ima „pravo“ da održi vojne vežbe.

Ranije ove nedelje, azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev rekao u intervjuu za tursku agenciju Anadolu, da je zapanjen planiranim vežbama.

Azerbejdžam i Izrael su učvrstili svoj vojni savez poslednjih par meseci, i izraelski visokotehnološki dronovi pomagali su Azerbejdžanu u njegovom sukobu sa Jermenijom prošle godine.

Načelnik kopnene vojske general Kiumars Hajdari opisao je prisustvo Izraela u Azerbejdžanu kao „narušavanje bezbednosti“ u regionu, prenela je danas novinska agencija IRNA.

„Naša osetljivost prema granici se povećala, a izraelske aktivnosti ovde su pod našim nadzorom u potpunosti“, rekao je on na vežbama.

Azerbejdžan je prvi pout u septembru bio domaćin zajedničkih vojnih vežbi sa turskim i pakistanskim specijalnim snagama.

Razgovori u Beču o oživljavanju sporazuma Teherana sa svetskim silama iz 2015. godine su zastali u junu, i još uvek nije poznat datum za njihov nastavak.

BONUS VIDEO Izrael napao Gazu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram