Iran saznao identitet osoba umešanih u ubistvo naučnika

Svet 02. dec. 202017:56
Podeli:
Mohsen Fahrizadeh Foto: EPA-EFE/IRANIAN SUPREME LEADER'S OFFICE HANDOUT

Vlasti Irana saopštile su da su otkrile identitet osoba umešanih u atentat i ubistvo vodećeg eksperta nuklearne fizike u toj zemlji Mohsina Fakhrizadeha. Vodi se detaljna istraga o atentatu a vlasti su najavile da će preduzeti korake shodno rezultatima te istrage.

„Ministarstvo obaveštajnih poslova Irana otkrilo je identitete osoba povezanih sa prošlonedeljnim atentatom na Šehida Fakhrizadeha“, kazao je portparol iranske vlade Ali Rabiei, prenose agencije.

On je za državnu iransku televiziju kazao da se vodi detaljna istraga o atentatu i da će Iran preduzeti korake shodno rezultatima te istrage.

Iranski ministar obaveštajnih poslova Mahmud Alevi je pre tri dana izjavio da je Iran prikupio određene informacije o atentatu, ali nije otkrio detalje.

Mohsen Fahrizad, iranski nuklearni naučnik koga je Zapad označio za glavnog tvorca tajnog nuklearnog programa za naoružanje, preminuo je u bolnici usled povreda koje su mu naneli atentatori kada su otvorili vatru na njegov automobil.

Iranski vojni komandant Hosein Dehgan upozorio je nakon ubistva da će Iran uzvratiti ubicama Fahrizada a ministar spoljnih poslova Irana, Džavad Zarif, okrivio je Izrael za napad i ubistvo naučnika.

Ubijeni naučnik je poznat kao “otac iranske atomske bombe”, neki ga nazivaju iranskim Robertom Openhajmerom i daleko najvažnijim iranskim nuklearnim naučnikom.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu 2018. ga je spomenuo na jednoj prezentaciji i rekao “zapamtite njegovo ime”.

I 2008. pokušan je atentat na Fahrizadeha – na njegov automobil prikačena je eksplozivna naprava, a Fahrisadeh je jedva uspeo da iskoči iz auta i spase se.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar