Iran objavio identitet osumnjičenog za eksploziju u Natancu

Svet 17. apr. 202117:56
Podeli:
Iran nuklear urnijum
Foto: EPA-EFE/AEOI HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Iranska državna televizija objavila je u subotu, 17. aprila, indentitet osumnjičenog za eksploziju u kojoj je oštećena centrifuga u nuklearnom postrojenju Natanc i navela da je on pobegao iz zemlje. Iran je za eksploziju u nuklearnom postrojenju Natanc 12. aprila optužio Izrael i najavio osvetu

Osumnjičen je Reza Karimi, čiju je fotografiju objavila televizija uz nalog za hapšenje koji liči na Interpolovu crvenu poternicu, prenosi agencija Asošiejted pres (AP).

Fotografija sa video konferencije u kojoj su prikazane centrifuge i uređaji delivers nuklearnog postrojenja tokom govora predsednika Irana Hasana Rohanija, 10. april 2021.

U Interpolovoj bazi podataka koja je dostupna javnosti još nema obaveštenja o nalogu za hapšenje Karimija.

Interpol sa sedištem u Lionu nije odgovorio na zahtev Asošiejted presa za komentar.

Iran je za eksploziju u nuklearnom postrojenju Natanc 12. aprila optužio Izrael i najavio osvetu.

Službeni Tel Aviv, koji optužuje Teheran da želi da razvije nuklearno oružje, nije komentarisao incident. Premijer Benjamin Netanjahu je, na svečanosti obeležavanja 73. godišnjice osnivanja zemlje kojoj su prisustvovali najviši izraelski vojni i obaveštajni zvaničnici, nije direktno spomenuo Natanc, rekavši međutim da je „borba protiv iranske nuklearizacije … veliki zadatak“.

Zvanični Teheran je započeo obogaćivanje uranijuma do 60 odsto čistoće, što je najveći nivo do sada, što može izazvati porast tenzija jer su u toku pregovori o opstanku međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu potpisanog 2015. godine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar