Iran: Nećemo predati IAEA slike nuklearnih elektrana

Svet 27. jun. 202121:53
Podeli:
Iranska nuklearna elektrana Iran
Iranska nuklearna elektrana Foto:EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Predsedavajući iranskog parlamenta Muhamed Baker Kalibaf izjavio je da Teheran nikada neće predati slike unutrašnjosti nekih od nuklearnih lokacija u Iranu Medjunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA), pošto je sporazum o nadgledanju iranskog programa sa tom Agencijom istekao.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Sporazum je istekao što znači da sve zabeležene informacije nikada neće biti predate Međunarodnoj agenciji za nuklearnu energiju, a podaci i slike ostaće u posedu Irana“, rekao je Muhamed Baker, preneo je danas Radio slobodna Evropa.

To bi moglo dodatno da zakomplikovati pregovore Irana i šest svetskih sila o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Pre tri godine je tadašnji američki predsednik Donald Tramp povukao SAD iz sporazuma i ponovno uveo sankcije Teheranu. Iran je reagovao kršenjem brojnih odredbi sporazuma.IAEA i Teheran postigli su tromesečni sporazum o nadzoru nuklearnih aktivnosti u februaru kako bi ublažili uticaj sankcija, a Iran je dozvolio nadzor pojedinih aktivnosti koje bi inače mogle biti nastavljene.

Prema tom sporazumu, koji je 24. maja produžen za mesec dana, podaci se i dalje prikupljaju u crnoj kutiji, a IAEA može da im pristupiti tek naknadno.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar