Iran i Kina potpisali trgovinski sporazum na 25 godina

Svet 27. mar. 202116:01
Podeli:
Foto:AP Photo/Ebrahim Noroozi

Kineski i iranski ministar spoljnih poslova potpisali su sporazum o trgovinskoj saradnji u trajanju od 25 godina na svečanosti koja se uživo emitovala na državnoj televiziji.

Pročitajte još:

„Na naše odnose s Iranom neće uticati trenutna situacija, oni će biti trajni i strateški“, rekao je kineski ministar spoljnih poslova Vang Jio koji je  potpisao sporazum sa kolegom  Muhamedom Javad Zarifom.

„Iran samostalno odlučuje o svojim odnosima sa drugim zemljama i nije poput nekih zemalja koje menjaju stav posle jednog telefonskog poziva“, rekao je iranski ministar.

„Sporazum je primer uspešne diplomatije“

Vang se susreo i sa predsednikom Hasanom Rouhanijem pre potpisivanja sporazuma, koji uključuje ​​kineska ulaganja u ključne sektore poput energetike i infrastrukture.

Foto:AP Photo/Ebrahim Noroozi

„Sporazum je primer uspešne diplomatije“, rekao je Rouhanijev savetnik Hesamedina Ašenu.

„Snaga zemlje je u njenoj sposobnosti da se pridruži koalicijama, a ne da ostane izolovana“, dodao je.

Kina, jedan od najvećih iranskih trgovinskih partnera i dugogodišnji saveznika, dogovorila se 2016. godine da će tokom decenije povećati bilateralnu trgovinu više od deset puta, na 600 milijardi dolara.

Kinesko ministarstvo trgovine poručilo je u četvrtak da će Peking pokušati da zaštiti iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine i braniće legitimne interese kinesko-iranskih odnosa.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar