INTERVJU Dritan Abazović: Crna Gora više nije švercerska zemlja

Svet 30. avg. 202119:46 > 19:49
Podeli:
Foto: Video/Nova.rs

U zajedničkoj akciji crnogorske policije i carine prošle nedelje zaplenjeno je više od tone kokaina u jednom magacinu u naselju Mojanovići u Zeti kraj Podgorice. A da je reč o do sada najvećoj i najvrednijoj zapleni droge u Crnoj Gori, potvrđuje i potpredsednik Vlade Crne Gore. On je za novine „Nova“ priča o značajnom iskoraku koji je na međunarodnom planu napravljen na polju borbe protiv organizovanog kriminala, o nacionalizmu kao plaštu za kriminalne aktivnosti, o budućim akcijama na suzbijanju šverca...

Pročitajte još:

Šta možete da nam otkrijete o akciji? Koliko ste dugo pratili delovanje ove kriminalne grupe koja se bavila švercom?

Akcija je plod saradnje crnogorskih službi sa inostranim partnerima, ali i plod saradnje više naših institucija sistema. Mogu slobodno reći da sam ponosan na profesionalnost naših službenika, koji su još jednom pokazali spremnost da odgovore najsloženijim izazovima. Verujem da će više detalja biti dostupno na planiranoj konferenciji za novinare u ponedjeljak.

Koliko je ovo na međunarodnom planu značajan iskorak u borbi protiv organizovanog kriminala? Očekujete li slične akcije u budućnosti?

Uhapsili smo vođu jednog kriminalnog klana, a jedan je u bekstvu, intezivno se traga za drugim vođom kriminalne organizacije. Zadali smo veliki udarac švercu cigareta u Baru, Podgorici i Mojkovcu, napravili akciju rekordne zaplene kokaina na ovim prostorima… Smatram da smo napravili ogroman iskorak i uveren sam da će međunarodna zajednica prepoznati naše napore. U tom smislu, citiraću svoju koleginicu Marović: „Dali smo tonu merljivih rezultata koje traži EK“.

Jesu li kriminalne grupe koje su švercovale drogu kroz Crnu Goru ranije imale podršku države?

Ostavljam to javnosti da proceni sama. Ono što mogu garantovati jeste to da kriminal u Crnoj Gori više nema državnu zaštitu, bilo da se radi o krijumčarima narkotika, cigara, transnacionalnim klanovima…

Nedavno je crnogorska policija sprovela i veliku akciju suzbijanja šverca cigareta. Da li to što ste našli tamo ima veze sa ljudima koji su još devedesetih učestvovali u tome? Konkretno, da li vidite u tome ulogu Đukanovića i DPS?

Crna Gora je poslednjih trideset godina u međunarodnim okvirima bila prepoznata kao švercerska zemlja, preko čije teritorije su se dalje prenosili narkotici ili cigarete. Svima je jadno da to nije moglo ići bez učestvovanja ili prećutne podrške od strane države ili paradržavnog aparata. Postoje određene procene međunarodnih institucija da 20 odsto ilegalnih cigareta koje se distribuiraju u EU i Velikoj Britaniji dolaze iz Crne Gore. Buduće akcije na suzbijanju međunarodnog šverca će ogoliti ko stoji iza svega.

Rekli ste da iza svakog šverca i organizovanog kriminala stoji nacionalizam. Da li je ovo što radite i udarac nacionalistima i njihovim poslovnim kombinacijama?

Nacionalizam je samo plašt kojim se prikriva kriminal. Isto kao što su kriminalnim organizacijama u Srbiji navijačke organizacije služile kao pokriće za ostvarivanje kriminala. U posljednje vrijeme se često dešava da su najveći nacionalisti ustvari najzloglasniji kriminalci koji širenjem nacionalne i verske mržnje kriju svoja bogatstva i ilegalne poslove. Preuzeli smo veliko breme na sebe, ali ne postoji cijena koju lično nijesam spreman da platim da Crnu Goru konačno oslobodim kriminala. Ovakav podvig velik je i za najveće zemlje sveta, a ne za malu Crnu Goru!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar