Interpolova poternica za osnivačem platforme za kriptovalute

Svet 24. apr. 202116:54
Podeli:
Faruk Fatih Ozer
Faruk Fatih Ozer Foto: Handout / AFP / Profimedia

Turska je izdala međunarodnu poternicu u cilju hapšenja osnivača platforme za kriptovalute Faruka Fatiha Ozera.

PROČITAJTE JOŠ:

Državni mediji su objavili da je Ozer otišao u Albaniju sa dve milijarde dolara koje pripadaju 391.000 investitora. Uhapšene su 62 osobe u osam turskih gradova jer su navodno povezane sa Ozerovom kompanijom Todeks.

Ozer je navode nadležnih nazvao neutemeljenim i izjavio da je otišao u Albaniju na poslovni sastanak, prenosi Klix.ba.

Turski ministar pravde je izdao zahtev da se uhapsi u Tirani, navela je Agencija Anadolija. Ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu je razgovarao sa albanskim ministrom unutrašnjih poslova. Interpol je juče izdao crvenu poternicu za Ozerom, a po zahtevu Turske.

U međuvremenu sve veći broj Turaka koristi kriptovalute želeći da zaštite ušteđevine nakon naglog pada vrednosti domaće valute, lire. Problem je u tome što tržište kriptovlauta u Turskoj nije uređeno.

Prošle sedmice su nadležni saopštili da će zabraniti kupovinu roba kriptovalutama, a zabrana bi trebala biti na snazi od 30. aprila.

Problemi za Todeks su počeli sredinom ove sedmice kada je obustavio trgovinu kriptovalutama. Zbog toga su se investitori požalili nadležnima, a ogroman je broj onih koju su to učinili.

U četvrtak, 22. aprila, vlast je objavila fotografiju 27-godišnjeg Ozera istakavši da sa istanbulskog aerodroma putuje na nepoznatu destinaciju. Nakon toga je utvrđeno da je otišao u Albaniju.

Ozer je negirao navode o nezakonitostima i uverava da će se vratiti u Tursku. Prema njegovim rečima, to će učiniti za nekoliko dana kako bi se utvrdila istina.

Policija je juče izvršila pretrese u osam gradova, među kojima je i Istanbul, a pretražili su prostorije sedišta Todeksa. Imala je naloge za hapšenje 78 osoba, a uhapsila je njih 62. Ozerovi bankovni računi su blokirani, prenosi BBC.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar