Indija: Pad broja zaraženih, ruralne oblasti ugrožene

Svet 22. maj. 202118:20
Podeli:
Foto:EPA-EFE/JAGADEESH NV

Indijska epidemija kovid-19 stabilizovala se u pojedinim delovima zemlje, saopštile su danas vlasti. Broj umrlih je danas porastao za 4.194, ali zaraza nastavlja da se širi u ruralnim oblastima gde su javne zdravstvene službe retke i već preopterećene.

POGLEDAJTE JOŠ:

Indija je početkom maja prijavljivala više od 400.000 infekcija dnevno, ali su brojevi postepeno popuštali. Danas je zabeleženo 257.299 novih slučajeva, prenosi Rojters.

Aktivni slučajevi u najbogatijoj državi Maharaštra, zatim u Karnataki, domu tehnološkog čvorišta Bengaluru, kao i primorskoj državi Kerala, pali su u poslednje dve nedelje, rekao je novinarima zvaničnik ministarstva zdravlja Lav Agarval.

Dnevni brojevi zaraženih u Zapadnom Bengalu, Andra Pradešu i Tamil Naduu su u porastu, dodao je.

Sa preplavljenim bolnicama, zdravstvenim sistemom u gradovima i nedostatkom vakcina, stručnjaci su upozorili da bi se Indija mogla suočiti sa trećim talasom infekcija u narednim mesecima.

„Iako se (širenje koronavirusa) stabilizovalo u mnogim delovima zemlje i sveukupno je teret smanjen, pred nama je dugačak put sa ovim talasom“, kažu iz saveta vlade za odgovor na pandemiju, prenosi Rojters.

Ukupan broj slučajeva u zemlji iznosi 26,3 miliona, po čemu je Indija druga na svetu nakon Sjedinjenih Država, dok ukupan broj umrlih u zemlji iznosi 295.525.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar