Stiže snažna oluja: Ciklon preti istočnoj obali Indije

Svet 24. maj. 202112:53
Podeli:
Foto: EPA-EFE/PIYAL ADHIKARY

Na istočnoj obali Indije izdato je danas upozorenje zbog dolaska snažne oluje preko Bengalskog zaliva, samo nekoliko dana nakon što je nevreme devastiralo zapadnu obalu i odnelo najmanje 140 ljudskih života.

PROČITAJTE JOŠ:

Udar ciklona Jas na kontinentalni deo istočne Indije, u državama Zapadni Bengal i Odiša, očekuje se u sredu, sa udarima vetra i do 165 kilometara na sat, saopšteno je iz državne meteorološke službe, prenosi AP.

Službe za vanredne situacije su već raspoređene u ove dve države kako bi na vreme mogle da priteknu u pomoć i sprovedu spasilačke operacije, priobalne oblasti su evakuisane, dok su indijske vazduhoplovne i mornaričke snage pripremile helikoptere i brodove za spasilačke operacije.

Ciklon Jas je druga oluja koja pogađa Indiju u poslednjih 10 dana nakon što je u ciklonu Tauktai, koji je pogodio zapadnu obalu Indije, nastradalo najmanje 140 ljudi.

Od toga, najmanje 70 ih je poginulo na teretnom brodu koji je oluja odvukla prema otvorenom moru i potopila ga nadomak Mumbaja.

Vremenske nepogode koincidiraju sa širenjem korona virusa i značajno komplikuju veoma tešku situaciju u toj zemlji, a eksperti ukazuju da cikloni postaju sve češći i snažniji u Indiji zbog klimatskih promena, prenosi Tanjug.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar