Indija: Odobrena oksfordska vakcina, kreće primena

Svet 02. jan. 202112:02
Podeli:
Foto:Tanjug/AP Photo/David Goldman

U Indiji, drugoj najmnogoljudnijoj zemlji na svetu sa 1,35 milijarde stanovnika, odobrena je vakcina farmaceutske kompanije AstraZeneka i Univerziteta Oksford za masovnu imunizaciju stanovništva od koronavirusa.

Pročitajte još:

Indijski ministar za informisanje i medije Prakaš Džavadekar jutros je na konferenciji za novinare potvrdio da su nadležne indijske institucije odobrile ovu vakcinu čime je otvoren put za početak masovne vakcinacije i u ovoj zemlji koja, posle SAD, ima najveći broj potvrđenih slučajeva kovida-19 u svetu, prenosi Rojters.

Ministar Džavadekar je najavio da su još najmanje 3 vakcine u postupku dobijanja zvanične dozvole za upotrebu, a prema postojećim planovima u prvih 6 do 8 meseci trebalo bi da bude vakcinisano oko 300 miliona građana.

Indijski institut za serume, najveći proizvođač vakcina na svetu, već je napravio zalihu desetina miliona doza AstraZenekine vakcine i primena će krenuti u najkraćem mogućemo roku.

Oksfordska vakcina vrlo verovatno će biti u široj primeni od Fajzerove jer je jeftinija budući da se čuva na „normalnijim“ temperaturama od Fajzerove i Modernine vakcine koje moraju da se drže na minus 70 stepeni Celzijusa.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar