Indija odobrila dve vakcine – Astra Zenekinu i domaću

Svet 04. jan. 202101:01
Podeli:
Foto: EPA-EFE/JAGADEESH NV

Indija je dala hitnu dozvolu za upotrebu dve vakcine protiv Kovida-19, čime se otvara put za početak možda najvećeg programa imunizacije u celom svetu. Jednu od vakcina razvila je britanska kompanija Astra Zeneka a proizvodi se u Indiji, dok je drugu razvila indijska farmaceutska kompanija, Barat Biotek.

U kratkom saopštenju, indijski generalni kontrolor za lekove Venugopal G. Somani rekao je da su „obe vakcine odobrene za ograničenu upotrebu u Indiji.“ Dodao je da su oba proizvodjača predala podatke koji pokazuju da su njihove vakcine bezbedne za upotrebu.

Indija je dala zeleno svetlo za vakcinu Astra Zeneke nekoliko dana nakon što je vakcina odobrena u Britaniji. Indijski institut Serum već je napravio zalihe 50 miliona doza vakcine, i pre nego što je ona dobila formalnu dozvolu.

Indija, koja je druga najteže pogođena zemlja sveta, planira da program imunizacije započne tokom prve polovine januara i postavila je ambiciozni cilj da do avgusta vakciniše 300 miliona ljudi. Među njima će biti zdravstveni radnici, bezbednosno osoblje, građani stariji od 50 godina i klinički ugroženi.

Postizanje tog cilja podrazumeva davanje 600 doza vakcine – pošto svaka vakcina mora da se primi u dve doze.

Proteklih nedelja, vlasti su užurbano pripremale lokacije za držanje vakcina na hladnom, i obučavale hiljade zdravstvenih radnika kako da daju vakcine. Sistem je testiran u subotu širom zemlje, kada su davane i placebo vakcine.

50 miliona doza vakcine Astra Zeneke koje je već dostupno u zemlji daje Indiji prednost. Institut Serum, najveći svetski proizvodđač vakcine, kaže da je na putu da značajno poveća proizvodnju ovog meseca. Nakon što je vakcina odborena, direktor instituta Adar Punvala napisao je na Tviteru da se „rizik koji je preduzet u pravljanju zaliha vakcine konačno isplatio.“

Foto: EPA-EFE/JAIPAL SINGH

Stručnjaci su optimisti da će vakcina pružiti zaštitu čak i od mutiranog oblika virusa iz Britanije koji je veoma zarazan.

Dozvola za upotrebu dve vakcine donosi nadu u zemlji u kojoj je inficirano više od 10 miliona ljudi, a virus odneo skoro 150.000 života.

Obe vakcine odobrene u Indiji mogu da se čuvaju u običnim frižiderima na temperaturi između dva i osam Celzijusovih stepeni. Takođe su jeftinije od Fajzerove i Modernine vakcine – što je važno u zemlji sa 1,3 milijarde stanovnika, koja će morati da vakciniše značajan deo populacije da bi kontrolisala pandemiju.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram