Indija blokirala izvoz, pa siromašnim zemljama kasne vakcine

Svet 25. mar. 202114:50
Podeli:
Foto: EPA-EFE/JAGADEESH NV

Isporuka vakcina protiv koronavirusa najsiromašnijim zemljama u okviru sistema Kovaks će kasniti zbog toga što Indija ne daje dozvolu za izvoz preparata iz te zemlje u kojoj je pojačana domaća tražnja za vakcinama.

Pročitajte još:

„Isporuke će biti odložene zato što nisu dobijene dozvole za izvoz za dodatne doze vakcina koje proizvodi indijski institut ‘Serum Institut of Indija’  i koje je trebalo da budu poslate u martu i aprilu“, rekao je portparol Gavija.

Gavi, zajedno sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i Koalicijom za inovacije u pripremama za epidemije, vodi program Kovaks.

Portparol je dodao da je do kašnjenja u izdavanju dozvola za izvoz došlo zbog povećane tražnje za vakcinama u Indiji, gde se kasni sa programom vakcinacija i raste broj zaraženih.

„Kovaks je u pregovorima sa indijskom vladom da osigura da se isporuke izvrše što je brže moguće,“ rekao je portparol.

Međunarodni sistem Kovaks planira ove godine da isporuči vakcine za 20 odsto stanovništva u gotovo 200 zemalja i teritorija, i uključuje mehanizam finansiranja za pomoć za 92 siromašne zemlje.

„Prema sporazumu indijski institut treba da obezbedi za Kovaks doze vakcina AstraZeneke i Oksforda, koje se proizvode u Indiji, za 64 siromašne zemlje, a u zamenu dobija finansiranje za širenje kapaciteta proizvodnje indijskog instituta“, rekao je portparol.

„Institut se obavezao da će paralelno sa snabdevanjem Indije dati prioritet multilateralnom programu Kovaks za ravnopravnu distribuciju“, dodao je on.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar