Indija i Brazil čine polovinu novih slučajeva korone u svetu

Svet 04. maj. 202110:52
Podeli:
Indija Brazil koronavirus kombo
Foto: EPA/EFE, Reuters

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da je više od polovine novih infekcija u svetu prošle nedelje bilo u Indiji i Brazilu kojima su pomoć uputile agencija Ujedinjenih nacija i druge grupe.

PROČITAIJTE JOŠ:

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins Indija je prošle nedelje zabeležila rekordnih 2.612.354 novih zaraza, Brazil 414.123.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je na konferenciji za novinare u Ženevi ;da je SZO i njena fondacija Indiji poslala medicinsku opremu i zalihe, uključujući boce kiseonika i mobilne poljske bolnice, preneo je VOA njuz.Takodje savetuje porodice kako da se brinu o obolelima kod kuće u sutuaciji kada ne uspevaju da pronadju slobodan krevet u bolnici.

Tedros je rekao da se ono što se dešava u Indiji i Brazilu može da se dogoditi bilo gde, osim ako se ne preduzmu mere javnog zdravlja na koje se SZO poziva od početka pandemije, poput nošenja maski, socijalnog distanciranja i odgovarajuće higijene.

“ Vakcine su deo odgovora, ali nisu jedini odgovor“, rekao je.

Generalni direktor SZO polaže nadu u sastanak G-7 koji će biti održan sledećeg meseca u Velikoj Britaniji i pozvao lidere sedam najrazvijenijih svetskih ekonomija da pomognu u finansiranju deficita od 19 milijardi dolara programu Kovaks.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar