Inckov naslednik u BiH možda Nemac Kristijan Šmit

Svet 25. dec. 202015:51
Podeli:
Foto: EPA/SRDJAN SUKI

U bosansko-hercegovačkim medijima poslednjih dana pojavile su se spekulacije da bi Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko mogao biti smenjen, a da bi njegov naslednik mogao da bude Nemac Kristijan Šmit.

Spekulacije je podgrejala jučerašnja poseta nemačke ambasadorke Margaret Ueber Predsedništvu BiH, posle koje nije bilo nikakvog saopštenja za javnost.

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić rekao je da je sastanak sa nemačkom ambasadorkom bio „oči u oči“ i da nije praksa da se prenose detalji sa sastanka, jer to „slabi poverenje između sagovornika“.

Pročitajte još:

Da bi se imenovao novi Visoki predstavnik za to je potrebna saglasnost Saveta za primenu mira u BiH (PIC), ali i odobrenje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

PIC čine Francuska, Italija, Japan, Kanada, Nemačka, Rusija, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Predsedništvo Evropske unije, Evropska komisija i Organizacija islamske konferencije (OIC), koju predstavlja Turska.

Pre manje od mesec dana ambasadori najznačajnijih država u Savetu bezbednosti UN-a dali su bezrezervnu podršku Valentinu Incku.

Učinili su to ambasadori SAD, Francuske, Velike Britanije, kao i Nemačke.

Te zemlje istakle su da OHR treba da nastavi mandat u BiH, dok su predstavnici Rusije za ukidanje OHR-a, navodeći da je zbog prisustva Visokog predstavnika Bosna i Hercegovina pod protektoratom, mada je formano suverena država.

Bh. mediji spekulišu da je Nemačka postigla konsenzus sa Rusijom o smeni Incka, koga bi, navodno, trebalo da nasledi Šmit, funkcioner Hrišćansko-socijalne unije (CSU).

Član Predsedništva BiH Željko Komšić smatra da je promena Visokog predstavnika „teža politička operacija“.

Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

„Da bi zamenili Visokog predstavnika treba saglasnot PIC-a i verifikacija u Savetu bezbednosti UN-a. Kako ćemo dobiti saglasnost Rusije, koja se zalaže za ukidanje instititucije Visokog predstavnika? Da li to znači da će se ući u trgovinu s Rusijom na štetu interesa s BiH? Ja mislim da se to neće desiti“, ocenio je Komšić.

Prema njegovim rečima, bilo bi vrlo teško ubediti Rusiju bez ozbiljnih ustupaka u BiH i regiji.

„Ako će se Rusiji izaći ususret s nekim velikim ustupcima, onda bolje da ništa ne diramo“, rekao je Komšić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar