Incko o Dejtonu: Kad čeljad nisu besna kuća nije tesna

Svet 12. dec. 202023:50
Podeli:
Foto: EPA/FEHIM DEMIR

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je večeras u Sarajevu, na svečanosti povodom 25. godišnjice od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, da je taj sporazum doneo mir u BiH i da je dobijena jedna BiH u kojoj, kako je rekao, ''ma mesta za sve''. Incko je istakao da je BiH posle Dejtona dobila mir i unutrašnje uređenje s entitetima i kantonima.

Incko je istakao da je BiH posle Dejtona dobila mir i unutrašnje uređenje s entitetima i kantonima.

„Dobili smo jednu BiH u kojoj ima mesta za sve, a kao što znate, kada čeljad nisu besna, ni kuća nije tesna. Mir je samo početak, treba da zajedno BiH gradimo dalje i tu smo svi da to učinimo“, poručio je Incko.

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler i ambasador SAD u BiH Erik Nelson, kazali su na ceremoniji da je vreme da BiH ide u svetliju budućnost i da učini ključne korake ka EU.

Posle potpisivanja Dejtona vreme da se radi na boljoj sadašnjosti i budućnosti, kazao je Satler i dodao da mir mora biti više od okončanja rata.

Satler je istakao da građani BiH žele da žive bez straha, siromaštva i političkih kriza.

Američki ambasador Nelson istakao je da je Dejton, koji je postavio temelj mira, obezbedio i put pomirenja, čime je BiH, kako je dodao, ““postala funkcionalno i demokratsko društvo““.

„Tokom 25 godina, Kancelarija visokog predstavnika u BiH bila je uporan predvodnik toga. Dejton je ostvario te ciljeve, održao mir i omogućio BiH da krene putem ka EU, ali sada je vreme da se naprave ključni koraci za budućnost. Kako bismo to uradili, moramo unaprediti ovaj sporazum, jer njegova namera nije da bude večan. Njegovi nedostaci mogu i moraju biti popravljeni“, smatra Nelson.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar