„Incko je odlukom skinuo hipoteku genocida sa časnog dela srpskog naroda“

Svet 23. jul. 202112:46 > 13:13
Podeli:
Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Povodom odluke Valentina Incka da nametne dopune o Kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida oglasio se predsednik SDA Bakir Izetbegović.

Pročitajte još:

Izetbegović je čestitao Valentinu Incku na odluci da nametne odredbe Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje negiranje genocida.

„To je ljudska i civilizacijska odluka u korist, na prvom mestu, porodica žrtava genocida“, kazao je Izetbegović.

Dodao je da je ovom odlukom Visoki predstavnik pomogao građanima Bosne i Hercegovine.

„Učvrstio je autoritet svog naslednika, skinuo je hipoteku genocida sa vrata časnijem delu srpskog naroda, i sa dignitetom zavšio svoj mandat u BiH“, zaključuje predsednik SDA.

Podsećamo, Valentin Incko je danas, osam dana pre odlaska sa funkcije upotrebio bonska ovlašćenja i nametnuo izmene Krivičnog zakona BiH, kojima se zabranuje negiranje genocida. Kazna za kršenje tog zakona je od šest meseci do pet godina.

„Kazniće se i onaj ko javno učini dostupnim ili distribuira letke, slike i druge materijale, kaznom od najmanje jedne godine zatvora. Takođe, ko dodeli priznanje osobi koja je osuđena za genocid, zločin protiv čovečnosti ili ratni zločin, ili imenuje javni objekt, ulicu, park, trg i slično po osuđenoj osobi kazniće se zatvorom od namanje tri godine“, stoji u Inckovoj odluci, prenosi Klix.ba.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar