Imenovan direktor nove avio kompanije „To Montenegro“

Svet 04. feb. 202122:23
Podeli:
Foto:AP Photo/Risto Bozovic

Vlada Crne Gore imenovala je 4. februara Predraga Todorovića za izvršnog direktora nove nacionalne avio-kompanije 'To Montenegro', a formiran je i Upravni odbor novog preduzeća od pet članova.

Informaciju o imenovanju direktora „To Montenegro“ je na Tviteru objavio Milojko Spaić ministar finansija i socijalnog staranja.

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja su naveli da Todorović ima više od deset godina ekspertskog i konsultantskog iskustva u evropskoj avijaciji, da je bio na rukovodećim pozicijama u Pro Sky France, potom u kompaniji CitizenPlane, te da poseduje dve magistrature i govori četiri strana jezika.

Za članove Odbora direktora su izabrani Filip Radulović, Nebojša Vuksanović i Milovan Milić, Goran Đurović i Pavle Tripković.

Nacionalna aviokompanija Montenegro Airlines (MA) je nakon 26 godina postojanja obustavila saobraćaj 26. decembra prošle godine, dvadeset dana nakon formiranja nove Vlade, premijera Zdravka Krivokapića, koja je smatrala da je likvidacija kompanije jedino rešenje zbog nagomilanih dugova.

Već je formirana radna grupa za osnivanje nove avio kompanije, a ministar za kapitalne investicije Mladen Bojanić je rekao da će zaposleni Montenegro Airlinesa dobiti sve što im pripada po zakonu.

U informaciji su naveli da je kompanija zapala u ozbiljna dugovanja, od kojih urgentna iznose oko 2,5 miliona evra, te da je Montenegro Airlines sa 360 zaposlenih, na kraju 2019. godine imao akumulirani gubitak 98 miliona eura, te da je vrednost kompanije bila minus 60 miliona evra.

Gašenju Montenegro Airlinesa doprinela je odluka Saveta Agencije za zaštitu konkurencije od 3. septembra prošle godine, kojom su zabranili dalju državnu pomoć nacionalnom avioprevozniku.

Bivša vlast na čelu sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) planirala je državnu pomoć u iznosu od 155 miliona evra, o čemu je donesen poseban zakon. DPS je izgubila izbore 30. avgusta prošle godine, a time i upravljačka prava u državnoj aviokompaniji.

Montenegro Airlines je osnovan 1994. godine, a prema podacima kompanije, njena flota od četiri letelice godišnje je prevozila oko 600 hiljada putnika.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar