Ime male princeze Lilibet – razlog za svađu ili pomirenje

Svet 07. jun. 202118:43
Podeli:
Princ Hari i Megan Markl Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Princ Hari i Megan Markl objavili su u nedelju da su po drugi put postali roditelji. Vojvotkinja od Saseksa na svet je donela ćerku Lilibet Dajanu. Neobično ime privuklo je veliku pažnju i ujedno nametnulo nekoliko pitanja. Da li se se u imenu krije neka poruka? I kako će kraljevska porodica, sa kojom su Hari i Megan u vrlo komlikovanim odnosima, reagovati na to?

PROČITAJTE JOŠ:

Par je svoju ćerku nazvao po kraljici Elizabeti II, tačnije po njenom privatnom porodičnom nadimku (tako su je oslovljavali i deda i muž). Devojčica nosi ime i po baki princezi Dajani. Ona je kraljičino 11. praunuče i osma je u redu za naslednicu britanskog prestola.

Čestitke su stizale sa svih strana, što od članova kraljevske porodice, britanskog premijera Borisa Džonsona, pa tako i Meganinih prijatelja.

Šta se krije iza imena Lilibet?

Lilibet je kraljičin porodičan nadimak – koji je nastao kada je kraljica bila još dete i nije mogla pravilno da izgovori svoje ime.

Njen deda, kralj Džordž V, zvao je Lilibet imitirajući njene pokušaje da izgovori svoje ime. Taj nadimak je ostao, pa je Elizabeta postala Lilibet za svoju porodicu.

Ovim imenom su je zvali i roditelji i sestra Margaret. Njen otac Džordž VI je govorio: „Lilibet je moj ponos. Margert je moja radost“.

Kraljičin suprug princ Filip, vojvoda od Edinburga, takođe ju je oslovljao tim nadimkom, a svojoj svekrvi je nakon venčanja napisao: „Lilibet je jedina „stvar“ na svetu koja je za mene apsolutno stvarna“.

Sinoć je osvanulo u medijma da je kraljevski izvor rekao za San: „Lilibet je bio omiljeni nadimak koji je koristio princ Filip. Takođe je dugo godina bio jedan od Harijevih omiljenih“.

Srednje ime Harijeve i Meganine ćerke je Dajana, u čast Harijeve majke koja je poginula u saobraćajnoj nesreći 1997. godine u Parizu. Vilijam i Kejt su svojoj ćerki Šarlot dali srednja imena Elizabet Dajana u čast kraljice Elizabete i princeze Dajane.

Da li je pragu pomirenje?

Dankan Larkombe, bivši urednik u Sanu, rekao je da misli da je ovo „najbolje kraljevsko ime koje su Hari i Megan mogli da daju svojoj ćerki“.

„Nema sumnje da je ovo pravi izbor imena za Harijevu i Meganinu ćerku – možda i jedina maslinova grančica koju su Saseksovi mogli da ponude britanskoj kraljevskoj porodici otkako su napustili kraljevske dužnosti“, rekao je za BBC.

Pisac o kraljevskoj porodici Fil Dampier je rekao: „Lilibet je tako lično ime za kraljicu, pa se nadate da su obavestili palatu pre svega. Pretpostavljam da su Hari i Megan shvatili da su preterali sa kritikama u poslednjih nekoliko meseci, i da je su shvatili da su naneli štetu Harijevoj baki i ostalim članovima porodice“.

On je istakao i da Hari i Megan možda pokušavaju da otklone deo štete.

Međutim, čini se da je Bakingemska palata zatečena vešću koju su objavili Saseksovi. Portparol palate je čestitao paru 90 minuta nakon objavljivanja saopštenja.

Zvaničnici Bakingemske palate nisu bili svesni da se beba rodila sve dok sinoć u 17 časova nije izašlo saopštenje na društvenim mrežama.

Bakingemska palata je odbila da komentariše kada je kraljica obaveštena o svemu, kao i da li je znala da će se beba zvati po njoj. Tajms piše da je Hari navodno ipak razgovarao sa svojom bakom pre nego što je za medije objavljeno zvanično saopštenje.

Bivši sekretar za štampu palate Diki Arbiter napisao je za Miror: „Iznenađen sam imenom koje su Hari i Megan odabrali za svoju ćerku. Nije neobično da porodice beba daju imena po roditelju ili baki i deki. Ali s obzirom na svet šta se događalo poslednjih meseci poput intervjua sa Oprom i serije o mentalom zdravlju, zatečen sam.

U tim intervjuima, Hari je bio vrlo kritičan prema ocu i svom odrastanju, tako da na indirektan način bio kritičan i prema kraljici. Da li je ime bebe zapravo maslinova grančica? Samo Hari može da odgovori na to“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar