Ima li Babiš šanse da napravi vladu ili vlast predaje „Piratima“?

Svet 11. okt. 202110:55 > 10:59
Podeli:
Andrej Babiš Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Iako je na parlamentarnim izborima osvojio skoro dva odsto više nego što su ankete predviđale, Andreja Babiša ili kako ga mediji nazivaju “češkog Trampa” očekuje neizvesna budućnost. Najavio je da je “spreman da razgovara” o formiranju nove vlade, ali na isto je spreman i opozicioni blok koji je osvojio 108 od 200 poslaničkih mesta u parlamentu.

PROČITAJTE JOŠ:

Kada se gleda rezultat stranaka koje su samostalno izašle na izbore, Babiš i njegova stranka ANO jesu pobednici izbora jer su osvojili 27,1 odsto glasova. Međutim, ako se ubroje i koalicije, ANO je drugi. SPOLU, trostranačka liberalno-konzervativna koalicija osvojila je 27,8 odsto glasova, dok je druga opoziciona koalicija “Pirati i gradonačelnici” dobila 15,6 odsto, prema podacima češkog Zavoda za statistiku.

Zašto je onda bitno ko je pojedinični pobednik ako su pomenute dve koalicije osvojile većinu? U nekim drugim okolnostima možda ne bi bilo, ali češki predsednik Miloš Zeman koji odlučuje kome će dati mandat za formiranje vlade koalicije smatra “prevarom” zbog čega je danima uoči izbora najavljivao da će mandat dati samo pojedinačnom pobedniku.

Andrej Babiš Foto:REUTERS/Bernadett Szabo

U ovom slučaju to su Babiš njegova straka ANO koje je Zeman pozvao u nedelju na razgovore. Međutim, Zeman (77) je ubrzo nakon sastanka sa Babišom hitno prebačen u bolnicu zbog pogoršanja zdravstvenog stanja, pa nije poznato šta su predsednik i premijer dogovorili.

Kakve su Babišove šanse?

Čak i da je Zeman Babišu dao mandat to mogla biti “slaba vajda” za milijardera koji je prethodnih godina vodio Češku. Naime, naizgledaniji Babišovi koalicioni partneri Komunisti i Socijaldemokrate nisu prešli cenzus, pa se postavlja pitanje sa kim će Babiš uopšte razgovarati.

Petr Just, politikolog sa Metropoliten univerziteta u Pragu, smatra da bi Babiš mogao da zatraži od krajnje desničarskog SPD-a predvođenog Tonijem Okamurom da se pridruži njegovoj vladi. SPD jena izborima osvojio 9,63 odsto glasova.

“Sve opcije su otvorene, uključujući ANO sa direktnom ili indirektnom podrškom SPD -a”, smatra Just.

Foto:AP Photo/Darko Bandic

Spona dve stranke mogla bi biti činjenica da je Babiš tokom burne kampanje pozicionirao ANO na krajnjoj desnici, kritikujući prihvatanje migranata u Češkoj, izjavljujući da se protivi Zelenom sporazumu EU, pa čak i pozivima na ukidanje Evropskog parlamenta. Međutim, koalicija ANO-SPD nemaju zajedno dovoljno za većinu i bio bi im potreban još jedan partner.

Justa smatra da bi još jedna opcija za Babiša mogao da bude i jedan zanimljiv manevar – da traži od Građanskih demokrata desnog centra (ODS), najveće stranke u okviru koalicije SPOLU, da se pridruži njegovoj vladi.

Za Babiša izbori su došli u najgore moguće vreme – nekoliko dana nakon što je u “Pandora papirima” otkriveno da je preko ofšor kompanije na Britanskim Devičanskim Ostrvima kupio 22 miliona dolara vredan dvorac u Francuskoj. Češka policija najavila je da će istražiti ova otkrića.

Babiš je takođe pod istragom zbog prevare vezane za subvencije iz fondova EU, a na teret mu se stavlja i loša reakcija na pandemiju koronavirusa. Češka Republika trenutno ima sedmu najveći smrtnost od kovid-19 u svetu.

Jedan od prvih zadataka sa kojim će se suočiti sledeći premijer biće imenovanje novog ministra zdravlja. U četvrtak, samo dan pre otvaranja biračkih mesta, Babiš je najavio da će Adam Vojteh napustiti to mesto 1. novembra kako bi postao ambasador u Finskoj. To je možda bio Babišev poslednji kontroverzni čin na čelu češke vlade.

BONUS VIDEO: Izbori u Nemačkoj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram