Ikona nije u Interpolovoj bazi

Svet 24. dec. 202020:01
Podeli:
Sergej Lavrov, Milorad Dodik Foto: - / Sputnik / Profimedia

Rusi su u stalnoj komunikaciji sa našim Kabinetom zbog medijske hajke koja je pokrenuta i optužbi bez dokaza o poreklu ikone koju je gospodin Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu.

Neka se stvari razjasne zbog onih koji iznose sve te optužbe bez dokaza. Ta ikona se ne nalazi u Interpolovoj bazi nestalih i ukradenih umetnička dela – izjavio je za Danas Radovan Kovačević, savetnik za unutrašnju politiku u Kabinetu predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika povodom vesti da je ruska strana spornu ikonu u sredu vratila Ambasadi BiH u Moskvi.

Kako je objašnjeno listu Danas u Ministarstvu bezbednosti BiH, provera preko Interpola porekla ikone Svetog Nikole u okovu, navodno stare tri veka, koju je 14. decembra Dodik poklonio Sergeju Larovu, u nadležnosti je Direkcije za koordinaciju policijskih tela ovog Ministarstva.

Predmet o ovom slučaju formiralo je i Tužilaštvo BiH.

Posle najave medija da će Moskva vratiti Dodikov poklon dok Interpol ne utvrdi o čemu se radi, iz Dodikovog Kabineta saopšteno je da ikona „nije ukradena“ i da „spada u red porodičnih osveštanih ikona“ čemu u prilog govori da sedam dana posle uručenja poklona nema potvrde da se ikona nalazi na listama nestalih ikona.

Milorad Dodik se i dalje nalazi na bolničkom lečenju u Banjaluci zbog infekcije koronom.

Komentari

Vaš komentar