I Vrhovni sud Viskonsina odbio Trampovu žalbu

Svet 12. dec. 202021:50
Podeli:
Donald Tramp Foto:EPA-EFE/Oliver Contreras

Federalni sudija u Milvokiju Bret Ludvig odbacio je tužbu Trampove kampanje za poništavanje pobede demokratskog kandidata Džoa Bajdena u saveznoj državi Viskonsin. U presudi je sudija više puta nazvao tužbu „vanrednom“. Dan ranije Vrhovni sud SAD odbacio je tužbu Teksasa, koju je podneo državni tužilac Ken Pakton, kojom je pokušao da se ospori Bajdenova pobeda u četiri savezne države – Džordžiji, Mičigenu, Pensilvaniji i Viskonsinu.

„Pošto tužilac nije pokazao jasno odstupanje od direktiva zakonodavnog tela Viskonsina, njegova žalba mora biti odbačena“, naveo je sudija Bret Ludvig u presudi.

​Država Viskonsin je za pobednika proglasila demokratu Džoa Bajdena, koji je osvojio 0,7 odsto glasova više od Donalda Trampa. Bajdenu je pripalo 10 elektorskih glasova u Viskonsinu. Pored toga, ponovnim brojanjem u dve najveće oblasti ove savezne države potvrđena je pobeda Bajdena.

Američki Vrhovni sud odbacio je tužbu Teksasa, koju je podneo državni tužilac Ken Pakton, kojom je pokušao da se ospori Bajdenova pobeda u četiri savezne države – Džordžiji, Mičigenu, Pensilvaniji i Viskonsinu. U tužbi su navedena kršenja zakona pomenutih država, posebno promena izbornog zakonodavstva uoči izbora.

​Nakon presude, predsednik Tramp je na Tviteru objavio izjavu kojom osuđuje odluku Vrhovnog suda SAD i ponovio tvrdnje o izbornoj krađi.

Izborni koledž trebalo bi da se sastane u ponedeljak kako bi izglasao sledećeg predsednika Sjedinjenih Država.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar