I URA poziva Krivokapića da objavi temeljni ugovor sa SPC

Svet 25. apr. 202117:48
Podeli:
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Građanski pokret URA potpredsednika crnogorske vlade Dritana Abazovića ocenio je danas da premijer Zdravko Krivokapić treba da obelodani temeljni ugovor sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom pre potpisivanja, kako bi pokazao diskontinuitet od prethodne vlast i pokazao transparentnost.

Kako navode iz pokreta, premijer temeljni ugovor zaključuje u ime Vlade, odnosno u ime svih građana, pa za razliku od verskih poglavara ima obavezu da građane informiše o sadržini ugovora pre zaključenja.

To je, po njihovom uverenju, posebno važno u trenutku kada je crnogorsko društvo polarizovano, ali i u svetlu svega što se dešavalo prilikom usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti i „kontroverzi koje su ga pratile”.

Iz URE ističu da temeljni ugovor sa MCP mora da poštuje sekularnost države i da ima jednaku sadržinu kao i ugovori sa ostalim verskim zajednicama.

Smatraju da je najprikladnje da potpisivanje tog ugovora usledi nakon izbora novog mitropolita u Crnoj Gori.

„Od temeljnog ugovora, koji, istina, ima manju vrednost od zakona kojim su regulisana verska pitanja, očekujemo da na valjan način sve verske zajednice dovede u isti položaj i poštuje sekularnost države Crne Gore”, ističu se u saopštenju.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar