I SAD u problemu: Trgovinski deficit 71 milijarda dolara

Svet 07. apr. 202120:17
Podeli:
Pijaca
Foto: Marc Bruxelle / Alamy / Alamy / Profimedia

Trgovinski deficit Sjedinjenih Američkih Država porastao je u februaru na rekordnih 71,1 milijardu dolara, jer je pad izvoza više nego ublažio blagi pad uvoza.

Pandemija koronavirusa guši svetsku trgovinu više od godinu dana, ali barijere se polako smanjuju vakcinacijom miliona stanovnika, a države počinju da ublažavaju ograničenja preduzećima.

Ukupna trgovinska razmena posle dva meseca 2021. manja je samo 1,8 odsto u odnosu na prošlu godinu, pre nego što je pandemija pogodila svetsku ekonomiju.

POGLEDAJTE JOŠ:

Razlika u februaru između uvoza i izvoza skočila je 4,8 odsto u odnosu na revidirani januarski deficit od 67,8 milijardi dolara, saopštilo je danas Ministarstvo trgovine.

Najveći deficit zabeležen je u robnoj trgovini, u februaru je iznosio 88 milijardi dolara, u odnosu na 85,2 milijarde dolara u januaru.

Smanjenje izvoza roba za 5 milijardi dolara podstaknuto je smanjenjem od 2,5 milijardi dolara u kategoriji kapitalnih dobara.

Robni deficit sa Kinom porastao je za 11,4 odsto od januara na 30,3 milijarde dolara u februaru, dok se robni deficit sa Meksikom smanjio za 42,9 odsto sa 11,9 milijardi na 6,8 milijardi dolara.

Predsednik Džozef Bajden i njegov tim više su bili usredsređeni na unutrašnju politiku i nisu prekinuli trgovinski rat bivšeg predsednika Donalda Trampa sa Kinom, niti su predložili smanjenje carina na uvoz čelika i aluminijuma.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar