I ruska vakcina Sputnjik V efikasna više od 90 odsto

Svet 09. nov. 202021:14
Podeli:
Foto:Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko Jr

Iz ruskog ministarstva zdravlja saopšteno je da je ruska vakcina protiv koronavirusa, Sputnjik V, efikasna više od 90 odsto, pozivajući se na podatke prikupljene o vakcinisanim građanima, a ne iz ispitivanja vakcine koje je još u toku.

Izjava dolazi nedugo nakon što su farmaceutska kompanija Fajzer i biotehnološka kompanija Bajontek objavile da je njihova eksperimentalna vakcina protiv Kovida-19 efikasna više od 90 odsto.

Pročitajte još:

„Mi smo odgovorni za praćenje efikasnosti vakcine Sputnjik V među građanima koji su je primili u sklopu programa masovnog vakcinisanja“, rekla je Oksana Drapkina, upravnica istraživačkog instituta pri ruskom ministarstvu zdravlja.

„Na osnovu naših zapažanja, ona je takođe efikasna više od 90 odsto. Pojava još jedne efikasne vakcine je dobra vest za sve“, istakla je Drapkina.

Rusija uvodi vakcinu za domaću upotrebu uprkos činjenici da još nisu završene poslednje faze ispitivanja.

Aleksandar Ginzburg, direktor moskovskog Instituta Gamaleja koji je razvio ruskog kandidata za vakcinu, pozdravio je vest koja je došla iz kompanije Fajzer.

„Očekujemo da ćemo u bliskoj budućnosti objaviti privremene rezultate ispitivanja vakcine Sputnjik V, nakon što je registrovana, iz takozvane treće faze ispitivanja. Siguran sam da će nivo njene efikasnosti takođe biti visok“, rekao je on.

Rusija se sprema da tokom novembra objavi preliminarne rezultate velikog ispitivanja na ljudima koje je u toku i koje je poznato kao treća faza ispitivanja. Ona testira vakcinu na 40.000 ljudi u Moskvi.

BONUS VIDEO:

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar