I Grčka uvodi obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika

Svet 12. jul. 202122:00
Podeli:
Kirijakos Micotakis
Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS / POOL

Grčka je uvela obaveznu vakcinaciju protiv koronavirusa za određene radnike, usled širenja delta soja korone, saopštio je premijer Micotakis.

POGLEDAJTE JOŠ:

U ovoj zemlji danas je prijavljeno 2.065 novih slučajeva zaraze koronom, dok je 10 osoba preminulo. U poslednih nekoliko nedelja, delta soj virusa rapidno se širi Grčkom, koja je primorana da preduzme neophodne mere, kako bi suzbila širenje virusa.

Premijer Kirjakos Micotakis obratio se narodu i saopštio da se uvodi obavezna vakcinacija zdravstvenih radnika.

„Zemlja se neće ponovo ugasiti zbog nekih ljudi“, poručio je premijer u televizijskom obraćanju i dodao „da nije Grčka u opasnosti, već nevakcinisani Grci“.

Nove mere nalažu da osoblje staračkih domova mora odmah da se vakciniše, dok je za ostale zdravstvene radnike obavezna vakcinacija od 1. septembra.

Samo vakcinisanim građanima biće omogućen pristup barovima, bioskopima, pozorištima i ostalim zatvorenim prostorima.

U Grčkoj je za sada oko 41 odsto populacije potpuno vakcinisano. U pokušaju da što veći broj ljudi primi makar jednu dozu vakcine, država od 11 miliona stanovnika ponudila je novčane podsticaje, u vidu gotovine i besplatnog interneta za mlađe.

Iako se u prethodnom periodu vodila rasprava o tome da li je obavezna vakcinacija etičan potez, istraživanje javnog mnjenja koje je prošle nedelje objavila televizija Skaj pokazuje da je  većina Grka saglasna sa uvođenjem obavezne vakcinacije.

Danas je najavljeno i da ove sedmice počinje vakcinacija tinejdžera od 15 do 17 godina, i to Fajzer vakcinom.

BONUS VIDEO Delta soj se širi Grčkom

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar