I dileri narkotika se prilagođavaju vanrednim merama

Svet 07. maj. 202013:41
Podeli:
Foto:EPA-EFE/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Dileri droge promenili su i prilagodili svoje metode uslovima restriktivnih mera kretanja tokom epidemije korona virusa u Velikoj Britaniji, upozorava Nacionalni centar za istraživanje kriminala.

Članovi narko-bandi, kako se navodi, prave lažne identifikacione bedževe zdravstvenih službi kako bi mogli slobodno da se kreću tokom zabrane kretanja.

Džogiraju, ostavljaju drogu u poštanskim sandučićima i vrše prodaju tokom vožnji kako bi izbegli da ih policija otkrije, piše „Independent“.

„Kovid-19 je doneo brze promene u delovanju narko-bandi, a mnogi dileri se pridržavaju mera socijalne distance“, rekao je profesor Sajmon Harding, direktor NCGR.

Narudžbine se dogovaraju telefonom, vozila se više koriste nego inače, roba se izbacuje kroz prozor, a novac se ubacuje na zadnje sedište automobila

Osim toga, ulični bande prinuđene su da pronađu nove taktike vrbovanja dilera kao što su angažovanje preko društvenih mreža.

„To znači da mladi mogu telefonom da budu uvučeni u opasne aktivnosti bande, a da njihove porodice to ne primete, što je veoma zabrinjavajuće“, rekao je Harding.

Direktorka Nacionalne kriminalističke agencije Lin Ovens kaže da kriminalne grupe traže nove načine da prodaju drogu, a ima primera da to čine na parkinzima supermarketa gde se pretvaraju da su radnici.

Globalna pandemija korona virusa takođe je otežala međunarodnim kriminalnim grupama da šverc droge u Veliku Britaniju.

Prema izveštaju nadležnih službi, bilo nekoliko zaplena kokaina i druge droge na brodovima, kamionima, vozilima koji su pokušavali da uđu u Britaniju.

Komentari

Vaš komentar