Hudelist otkriva Vučićeve tajne: Katolički kardinali, SPC i devojka Hrvatica

Svet 03. okt. 202117:15 > 17:52
Podeli:
Darko Hudelist i Aleksandar Vučić
Darko Hudelist i Aleksandar Vučić Foto: Zarko Basic/PIXSELL/TANJUG/JADRANKA ILIC

Darko Hudelist, poznati hrvatski novinar, gostovao je u emisiji Nedeljom u 2 koja se emituje na televiziji HRT i tom prilikom otkrio mnoge nepoznate detalje o svom odnosu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i mnoge dosad nepoznate stavove, koje naš predsednik intimno propagira.

Pročitajte još:

Sa urednikom i voditeljem emisije Aleksandrom Stankovićem razgovarao je o tome kako izgleda sarađivati sa Vučićem, zašto je njegov odnos prema Hrvatima takav kakav jeste, ali i tome šta predsednik Srbije zapravo misli o Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Njih dvojica se poznaju dugih 18 godina.

„Ja sam jedini od balkanskih novinara koji je imao intezivnu komunikaciju od 2003. sa tadašnjim sekretarom radikalne stranke (Vučićem), kada je predsednik te stranke Vojislav Šešelj bio u Hagu, a vršitelj funkcije predsednika stranke Tomislav Nikolić“, kaže Hudelist.

Kako tvrdi, on je jedan od ljudi koji je pomogao Aleksandru Vučiću da dođe na vlast.

Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

„U oktobru 2008. Aleksandar Vučić osniva SNS, meni je bilo jasno sto odsto da je on budući lider Srbije. U tom periodu radimo intervju za Globus (hrvatski nedeljnik) koji je imao regionalnu težinu, dugo smo ga pripremali. Radili smo ga na jednoj večeri na kojoj je bila prisutna i njegova prva supruga Ksenija. Vučić je bio toliko okej prema meni da mi je nakon što mi je obećao da će to biti njegov prvi intervju na kom će najaviti osnivanje stranke, nazavao me je i pitao da li ja njemu dajem dozvolu da dan ranije gostuje na televiziji Pink. Pre odlaska na večeru, u garaži zgrade u kojoj je tada živeo mi se, gotovo patetično, zahvalio za sve godine koje sam utrošio da bih mu pomogao da politički sazri i da se od onog kakav je bio dvehiljaditih transformiše u nešto drugo. Dakle da od šešeljevskog radikala postane reformirani radikal“, navodi Darko.

Darko je gotovo namirisao talas novog populizma, i samim tim znao da je Vučić onaj pravi.

„Nisam ja tipovao na Vučića, nego sam, pošto sam duboko ušao u tematiku srpsko-hrvatskih odnosa, zapazio da bi moglo nešto pozitivno da se desi ako bi na čelu obe zemlje bili političari koje nazivamo nacionalistima. Mada bih ja pre rekao da su to narodnjački političari ili konzervativci. Oni imaju podršku većine biračkog tela i predstavljaju svoj narod u punom smislu te reči“, kaže.

Ali, od trenutka kada je do shvatio Darko počinje da se distancira od Vučića.

„Meni tada postaje jasno da je on budući lider Srbije i ja sam njim prekidam svaku komunikaciju. Do tog trenutka, od 2005. do 2008. smo se sastajali često. U njegovoj kući, u gradu, na večerama, na primer u Sinđeliću, u restoranima na Vračaru. Onda smo pronašli super tajno mesto u jednom selu kod izvesnog gospodina Siniše Ivkovića u selu Malo Crniće kraj Požarevca“, kaže Hudelist.

Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Dodaje da sada više ne komuniciraju često, te da je to jedan od mogućih razloga promene u Vučićevom ponašanju.

„Da sam češće uz njega to ne bi tako izgledalo, Vučić se okružio vukovima i ti vukovi dodatno pojaruju vuka u njemu. Ja delujem dosta umirujuće na Vučića“, dodaje.

U prilog toga da je Vučić umeo da se oduševi Hrvatima, navodi primer posete iz 2018. godine.

„U februaru 2018. Kolinda Grabar zvala je Vučića u posetu Hrvatskoj. Kako novinar Globusa pripremao sam taj događaj intervjuom sa njim. Bio je vrlo silovit, pravio se važan, ali to je deo njegovog političkog stila. Ali privatno nije takav, setimo se njegovog odlaska u Vrginmost, koji je jedna od najbolnijih tačaka Hrvatske s obzirom na ono što se tamo dogodilo tokom Drugog svetskog rata. Kada smo na radnom doručku, šest meseci kasnije, razgovarali poslednji put pitao me je znam li ko je na njega ostavio najjači utisak u februaru. Pogađao sam nekoliko puta i na kraju mi je rekao da je to naš kardinal Josip Bozanić. Onda mi je 15 minuta prepričava o čemu su razgovarali. Dve tačke bile su ključne, početak dugoročnog pomirenja i demografska obnova stanovništva“, otkrio je hrvatski novinar.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Kao uzrok njegovih sve češćih zapaljivih izjava o odnosu Srba i Hrvata Darko navodi tri mogućnosti.

„Ima prenaglašeni sportsko-takmičarski pristup svemu i zato stalno poredi Hrvatsku i Srbiju. Kada smo radili intervju tražio je da igramo šah, matirao me je nakon desetak poteza, jer ja ne znam da igram. Iako je znao da sam ja amater, obradovao se jako. Kao drugo njegov otac je iz Čipuljića, sela pored Bugojna i on srpsko-hrvatske odnose gleda kroz prizmu odnosa sa BiH. Znam jedan podatak, koji nije sasvim proveren, da je imao devojku Hrvaticu i ta ljubav nije uspela, baš iz razloga što je on Srbin. Možda i tu leži koren nekih njegovih frustracija“, kaže on.

Poslednji segment razgovora o predsedniku Srbije bio je posebno zanimljiv, a on se ticao Vučićevog odnosa prema SPC i pravoslavlju.

„Aleksandar Vučić nema preterano pozitivan odnos prema pravoslavlju pre bih rekao da je to odnos animoziteta, koji je meni zagonetan. Nekoliko puta mi je dao do znanja da ima otklon prema SPC. Neću reći koju rečenicu je rekao kada smo prolazili pored Hrama Svetog Save, ali ne ide u prilog SPC“, kaže Darko.

„Rekao mi je da je ateista jednom prilikom, ali meni se činilo da je blizak protestantizmu. On to gleda više materijalistički, njemu je protestanitzam sinomim za prosperitet“, zaključuje.

BONUS VIDEO: Rada Trajković o Vučiću

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagrams

Komentari

Vaš komentar