Hrvatski ministar najavio istragu o lošoj gradnji u Petrinji

Svet 04. jan. 202117:16
Podeli:
Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ TOMISLAV PAVLEK

Hrvatski ministar građevine Darko Horvat najavio je danas istragu o posleratnoj obnovi kuća u Petrinji, urušenih u razornom potresu koji je prošlog utorka pogodio centralnu Hrvatsku.

„Biće istrage o obnavljanju kuća nakon rata koje su se urušile u potresu“, izjavio je Horvat uoči sednice Vlade, prenela je Nova TV.

On nije želeo da odgovori na pitanje koga će i ko istraživati, niti da komentariše to što je sadašnji sisačko-moslovački župan Ivo Žinić bio zadužen za obnovu tog područja 1995. godine.

Pročitajte još:

„Zazivati bilo čiju odgovornost sada je bespredmetno do trenutka dok ne budemo sigurni šta se događalo i ko su bili akteri“, rekao je ministar.

Arhitekta Ivan Križić rekao je za N1 da zakoni jasno propisuju način gradnje i da se loša gradnja u Petrinji nakon rata može nazvati samo kriminalom.

„Takve situacije se ne mogu dogoditi, to je kriminal i na njih treba da reaguju službe zadužene za kriminal“, rekao je Križić.

U razornom potresu jačine 6.2 po Rihteru, koji je 29. decembra pogodio centralnu Hrvatsku, a čiji je epicentar bio kod Petrinje, poginulo se sedam osoba s područja Banije, a oštećeni su brojni objekti.

Najteže je stradao centar Petrinje, ali i delovi Siska, Gline i sela na tom području. Mnogi su ostali bez domova.

Prema dosadašnjim informacijama, prijavljena je šteta na više od 13.200 objekata, ali i dalje stižu prijave građana.

BONUS VIDEO

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar