Hrvatski mediji o protestima: Srbi besni, najveći izazov Vučićevom režimu dosad

Svet 04. dec. 202111:22
Podeli:
Foto: Printscreen

"Srbi su besni", "Najveći izazov Vučićevom režimu", "Građanski rat", samo su neki od naslova kojim hrvatski mediji najavljuju današnju blokadu Srbije koja će biti organizovana na 52 lokacije širom zemlje u znak protesta protiv zakona o referendumu čije je potpisivanje najavio predsednik Aleksandar Vučić.

Pročitajte još:

24 sata.hr piše kako se danas očekuje nastavak prošlonedeljnih nemira na kojima je širom Srbije došlo do fizičkih obračuna i sporne situacije kada je bagerirsta krenuo vozilom na građane koji su mirno blokirali lokalni put u Šapcu.

Index.hr podseća kako su u Šapcu tokom prošlonedeljnih protesta maskirani mladićii s kapuljačama na glavi na ljude koji su mirno protestovali išli bagerima, letvama i čekićima, a potom se sa protesta odvezli u „škodama“, za koje aktivisti sumnjaju da su službena vozila lokalne uprave u Šapcu.

Spominju i Dragana Milovanovića Crnog, koji se suprostavio bageristi zbog čega je i uhapšen, citirajući izjavu njegovog prijatelja koji tvrdi da ga danima traže Vućićevi batinaši.

Dragan Milovanović Crni Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Index podseća i da su ti isti batinaši pretukli fotografa Andriju Vukelića nakon što je došao da fotografiše stranački skup vladajućeg SNS-a.

Takođe su se osvrnuil i na izjavu ministara policije Aleksandara Vulina koji je proteste okarakterisao kao fašističke, uz komentar da je ovakva izjava nekog ko je na poziciji državnog ministra krajnje neukusna.

Jutarnji list navodi kako će današnji protesti biti najveći izazov Vučićevom režimu dosad, a Dnevnik.hr napominje da će se protesti u znak podrške građanima Srbije dogoditi i u Njujorku ispred sedišta UN-a,u Berlinu pored Brandenburških vrata, a moguće i ispred sedišta „Rio Tinta“ u Londonu.

Podsetimo, Ekološki ustanak, kako su ovi protesti nazvani, pokrenut je zbog namere vlasti, na čelu s predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, da multinacionalnoj metalurško-rudarskoj korporaciji Rito Tinto dopusti otvaranje rudnika litijuma u dolini Jadra.

Aleksandar Vučić i Ana Brnabić Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

Akcije blokade za danas najavilo je nekoliko ekoloških udruženja, a predvode ih organizacije „Kreni promeni“ i „Ekološki ustanak“. Za ovu subotu najavljena je blokada saobraćaja koja će trajati i duže od sat vremena, ministar policije je dao dozvolu policiji da „primeni nasilje“, a lideri pokreta rekli su da neće odstupiti od jasnih zahteva.

BONUS VIDEO: Incident na skupu SNS u Šapcu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar