Hrvatski epidemiolog: Omikron se toliko proširio da nikakve mere ne pomažu

Svet 21. jan. 202210:32
Podeli:
Dobrica Rončević
Dobrica Rončević Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Omikron se toliko proširio tako da nam gotovo nikakve preventivne mere, osim rane samoizolacije zaraženih, ne pomažu, izjavio je za HTV Dobrica Rončević, epidemiolog NZJZ-a Primorsko goranske županije.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema broju jučerašnjih testiranja danas se opet očekuje porast novozaraženih, a isto se očekuje i sledeće nedelje. Oko 30 do 50 odsto je pozitivnih među testiranima, što nam govori da ima zaraženih koji to ne znaju, kazao je Rončević i opisao u čemu je razlika između vakcinisanih i nevakcinisanih.

„Vakcinacija i preboljevanje nekoliko meseci štite od težih oblika bolesti i smrtnog ishoda. Nisam pristalica da se ‘a priori’ ide u ukidanje evidencije kakvu nude KOVID potvrde. Samoizolacija je izgubila smisao i ona se gotovo potpuno ne sprovodi, naročito ne dosledno. Zbog toga bi trebalo tu meru zameniti sa širokim i dostupnim testiranjem, naglasio je.

Komentarišući situaciju da postoje osobe kojima nakon skidanja sa respiratora bude bolje, a onda se jave komplikacije - bakterijska oboljenja, upale i trombovi, Rončević je kazao kako pacijenti sa teškim oblicima bolesti obično nisu osobe koje su imune u dovoljnoj meri. Te osobe su sada opet među najrizičnijim - starije osobe s hroničnim bolestima. Oni bi trebali biti ciljana grupa za kontinuiranu dovakcinaciju i u budućnosti, poručio je, prenosi Jutarnji list.

Rončević je kazao kako na vreme nismo sprečili masovna okupljanja tokom praznika i tako dopustili omikronu da se širi. Smatra kako bi zabrana okupljanja mogla imati vrlo mali učinak.

"Mi bismo bili zadovoljni da dobijemo malo usporavanje kako bi se 'bustovali' oni koji to još nisu učinili te da bi se osvestili oni koji se još nisu vakcinisali. Nedavna preboljenja i nedavna vakcinacija nisu garancija da se osoba ne može zaraziti. Dodatna vakcinacija bi, za razliku od preboljenja trebalo biti glavno oružje protiv pandemije, dodao je.

Na pitanje prelazi li pandemija u endemiju poručio je kako postoji rizik od pojave neke nove varijante, koja bi mogla biti i opasnija. Ne smemo odustati, niti usporiti proces vakcinacije. Upravo je to bitka zdravstvenog sistema - nastavak vakcinacije, kaže Rončević.

Komentarisao je i slučaj Austrije koja uvodi obveznu vakcinaciju, a ima najviše zaraženih ali i Izraela koji najavljuje ukidanje KOVID potvrda.

"Manje je važno koju će strategiju zemlja primeniti kao metodu zaštite. Sve su zemlje prepoznale potrebu da se sprovede vakcinacije. COVID potvrda ako nije u funkciji motivacije za vakcinaciju ona ima puno manje značenje, kazao je. Dodao je kako mu se obavezno vakcinisanje lično 'ne sviđa', ali da je stvar svake pojedine zemlje da osmisli način kako održavati vakcinaciju i dodatnu vakcinaciju, kazao je Rončević za HTV.

BONUS VIDEO: Omikron - Novi soj pred vratima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar