Zašto Milanovićevi protvnici misle da je „za psihijatriju“

Svet 25. mar. 202109:52 > 09:55
Podeli:
Foto: VLADIMIR SIMICEK / AFP / Profimedia

Hrvatski predsednik Zoran Milanović obrušio se na gotovo ceo pravosudni vrh, naučnike i medije optužujući da su "esencija truleži" pravosuđa. Rafaljna paljba predsednika, inače poznatog po dugom i oštrom jeziku, očekivano je izazvala reakcije i komentare da je Milanović "slučaj za psihijatriju".

Pročitajte još:

Milanović je opleo po vladajućoj stranci i Vladimiru Šeksu, Ustavnom sudu i predsedniku tog suda Miroslavu Šeparoviću, kao i prema predsedniku Vrhovnog suda Đuri Sessi. Na red su kasnije došli i HRT i naučnik Ivan Đikić, a s očitim je zadovoljstvom „udarao“ po HDZ-ovom nekadašnjem i sadašnjem ministru pravosuđa – Draženu Bošnjakoviću i Ivanu Malenici, piše Jutarnji list.

„Poslanica“ je krenula najavom da će Sabor morati da raspravlja o njegovoj kandidatkinji za predsednicu Vrhovnog suda Zlati Đurđević.“To je propisano Ustavom, što god odlučili Šeksovi kumovi i ljudi koji su uz njih egzistencijalno i materijalno vezani godinama“, rekao je on i dodao da će se protiv HDZ-a i „njihoga pravosuđa“ boriti žestoko.

„To je HDZ-ovo pravosuđe, to je Šeksovo pravosuđe, to je Sessa i to je ta ekipa koja razara zemlju već godinama. Ovo što govorim nije emotivno, ovo je naprosto gorko i hladno. To je činjenica. I protiv toga ću se boriti. Imaju posla sa čovekom koji je bio premijer i koji je dobio izbore za predsednika Hrvatske, nije ih ukrao“, rekao je Milanović.

Potom je u nekoliko navrata poručio Ustavnom sudu prokomentarisavši da se ponašaju kao „treća ruka Vlade“ i da su postali „kumska radna zadruga“ a predsednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića je nazvao „Šeksovim kumom“.

„Ustavni sud nije sud, on se tako zove, on je većim delom sastavljen od političara“, rekao je, između ostalog, Milanović.

Govoreći o predsedniku Vrhovnog suda Đuri Sessi Milanović je rekao da je „predmet HDZ-a kao zločinačke organizacije na Vrhovnom sudu“, da su osuđeni za pljačku i da zato žele veću kontrolu nad Vrhovnim sudom a da je Sessa „zaštićen kao lički medved“.

Sessa nije želeo da komentariše Milanovićeve izjave i svađa se preko novina ali je zato Šeks kratko prokomentarisao da je predsednik „slučaj za psihijatriju“.

Milanović je potom opleo i po bivšem i sadašnjem ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću i Ivanu Malenici. „Jako je loš znak kad ministar Bošnjaković bude uhvaćen u birtiji s optuženikom iz bivše Sanaderove vlade te potom laže o tome što je tamo radio. Loš je znak kad si virio iz neke stvari ili dela odjeće svim HDZ-ovim liderima kao provincijski fiškal“, rekao je Milanović.

Iz sveta i regiona čitajte:

Malenici je Milanović poručio da „deli lekcije iz prava, a predaje pravo u Šibeniku komunalnim radnicima“.

Milanović je potom kritikovao naučnika sa Univerziteta Gete u Frankfurtu Ivana Dikića zbog toga što se bavi politikom a ne naukom, na šta mu je Dikić odgovorio da će zadržati svoje demokratsko pravo da može kritički i činjenično da se osvrne na rad političara i njihovog uticaja na nauku, zdravlje građana i medicinu, što je i deo njegove profesionalne obaveze, piše Jutarnji.

Za kraj je ostao javni servis HRT koji je uporedio sa Yutelom (Jugoslovenska televizija od 1990. do 1992.) navevši da njih niko ne gleda.
„HRT neće komentarisati pojedinačne istupe bilo kog političara, te napominje da se u svom radu vodi zakonitostima po kojima rade svi evropski javni servisi“, odgovorili su sa Prisavlja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar