Hrvatska zbog BiH i Kosova traži posebno zasedanje EU

Svet 12. okt. 202015:43 > 15:57
Podeli:
Foto:EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Hrvatska je na sastanku šefova diplomatija EU danas u Luksemburgu zatražila da se održi posebno ministarsko zasedanje Unije o Zapadnom Balkanu, s obrazloženjem da u tom regionu dugo postoje nerešeni izazovi: odnos Srbije i Kosova, i stanje u Bosni i Hercegovini.

To je izjavio šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman povodom „objašnjenja kakav je razvoj u dijalogu Beograd-Priština“ koje je ministrima spoljnih poslova EU dao specijalni izaslanik za taj dijalog Miroslav Lajčak.

Pročitajte još:

Grlić Radman je rekao da se „nada se da će Kosovo i Srbija uspeti da postignu sveobuhvatan sporazum (o svojim odnosima) jer postojeće stanje nije održivo“.

Hrvatski ministar je ocenio da „dijalog Kosovo-Srbija nije jedini izazov, pošto 25 godina od sklapanja Dejtonskog sporazuma, u Bosni i Hercegovini moramo pomoći da se izbori s iskušenjima na evropskom putu“.

„Ja zato tražim da se na nekom od budućih ministarskih zasedanja EU održi sveobuhvatna rasprava o izazovima na Zapadnom Balkanu“, istakao je Grlić Radman.

Članovi trojnog predsedništva BiH su ovih dana u Briselu razgovarali s čelnicima EU o prevazilaženju zastoja u sprovodjenju reformi koje bi omogućile napredak BIH ka Uniji.

Dijalog Beograd-Priština je već oko mesec dana u zastoju budući da dve strane ne mogu da se usaglase o ključnim temama pregovora. Priština odbija da prihvati da se razmotri primena sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu, potpisanog pre sedam godina pod okriljem EU, što je za Beograd ključno pitanje pregovora.

Komentari

Vaš komentar