Hrvatska uputila protestnu notu Srbiji

Svet 28. jan. 202121:53 > 22:56
Podeli:
Foto: Shutterstock

Teolog i humanitarni radnik Miloš Stojković boravio je ovih dana, kao poverenik Manastira Hilandar za humanitarni rad, u poseti Šibensko-kninskoj županiji, a prilikom posete Kninu na svom Fejbuku je objavio da se nalazi na srpskoj okupiranoj teritoriji, preneo je Index.

„Evo nas u Kinu, u srpskoj okupiranoj teritoriji. Sad smo u našoj Krajini. Živela Srbija. Živela srpska Krajina. Oni ovde slave takozvanu Oluju. Slave progon srpskog naroda. A mi smo tu da im pokažemo koliko možemo da je ovo ipak srpska Krajina. Ovde je na vrhu njihova zastava. Daće Bog jednog dana da vratimo našu“, rekao je Stojković u videu.

Video je, u međuvremenu, uklonjen sa društvenih mreža, ali objavio ga je portal Šibenik.in.

Stojković je u Kninu, Kistanjama i Đevrskama boravio u sklopu humanitarne akcije koju je organizovala organizacija „Ujedinjena Srbija“, a reč je o humanitarnom karavanu čiji je cilj obilazak srpskog stanovništva, uz naglasak na promociju mira i tolerancije.

Članove organizacije primio je, između ostalih, i gradonačelnik Knina Marko Jelić, koji je danas na Fejbuku objavio poduži status naslovljen: „Miloše Stojkoviću, sramite se! Sramite se zbog licemerstva koje živite i koje jeste“.

Miloš Stojković – Sramite se! Sramite se zbog licimjerstva koje živite i koje jeste!

Ne ulazim u raspravu o Vašem…

Objavljuje Marko JelićSrijeda, 27. siječnja 2021.

Na taj incident je večeras reagovalo i Ministarstvo inostranih poslova Hrvatske, koje je u saopštenju osudilo postupak Stojkovića i navelo da će uputiti protestnu notu Ambasadi Srbije u Zagrebu.

„Ministarstvo inostranih i evropskih poslova najoštrije osuđuje skandalozan čin člana delegacije predvođene državnim sekreterom u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Srbije tokom posete Hrvatskoj i slanje poruka kojima se na najgrublji način vređa Hrvatska i propagiraju poražene velikosrpske ideje“, navodi se u saopštenju.

Posebno izražavamo žaljenje, dodaje se, što te neprihvatljive izjave dolaze od osobe koja je bila deo zvanične delegacje iz Srbije, zbog čega očekujemo zvanično izvinjenje i nedvosmisleno ograđivanje. Navodi se da je Policijska uprava šibensko-kninska upoznata sa objavom i sprovodi istragu kako bi se utvrdile sve činjenice i okolnosti koje će definisati dalje preduzimanje mera i radnji iz njene nadležnosti. „S tim u vezi, Ministarstvo inostranih i evropskih poslova uručiće protestnu notu Ambasadi Srbije u Zagrebu“, stoji u saoštenju.

Međutim, humanitarni radnik Miloš Stojković, koji je posetio Šibensko-kninsku županiju u sklopu humanitarnog projekta kojeg je organizovalo udruženje „Ujedinjena Srbija“, a predstavljao je Manastir Hilandar, demantovao je da je on rekao da je Knin srpska zemlja i da će na Kninskoj tvrđavi ponovo biti srpska zastava.

„Nemam nikakve veze s tom objavom, baš nikakve. Kao što se jasno može videti, ja sam označen u objavi. Nigde me na videu nema, ni mog lika, ni bilo čega. Gradonačelnik Knina Marko Jelić i ja smo jedan do drugog dali izjavu na Tvrđavi, rukovali se, zagrlili i jasno sam za RTS rekao sve onako kako mislim“, rekao je Stojković za portal ŠibenikIN, koji je objavio sporni video, koji je kasnije uklonjen. Stojković tvrdi da je sporni video s Kninske tvrđave snimio neko drugi, a da se na njegovom profilu pojavio jer ga je autor označio u objavi. „S čovekom koji je govorio šetajući pored nas po tvrđavi nemam nikakve veze. On je bio jedan od pet-šest snimatelja koji nije ni snimao našu pravu dobronamernu aktivnost, već me je, i ne samo mene, označio u objavi. Jasno je da to nije moj glas, niti ja imam išta s nečijim privatnim mišljenjem“, kazao je Stojković i naglasio da će on svoju „misiju humanosti i ljubavi nastaviti punim srcem“.

Za kraj je poručio da političke probleme iz prošlosti, ako ih neko ima, treba rešavati mimo humanitarnih udruženja. „Upravo je Knin primer dobrih ljudskih odnosa i to sam jasno rekao“, poručio je Stojković.

Komentari

Vaš komentar